Liaudies išmintis sako: ,,prieš kirpdamas visų pirma devynis kartus pamatuok, o tik tada kirpk.“ Todėl savivaldybės tarybos narys, rašydamas straipsnį į laikraštį, turi remtis realiais faktais, o ne interpretacijomis ir savo nuomone.

Per praėjusius 2020 metus Šilalės rajono savivaldybė kelių rekonstravimui, kapitaliniam remontui, inžinerinėms paslaugoms atlikti įsisavino virš 4 milijonų eurų. Šie pinigai buvo panaudoti ne tik Šilalės miesto ir seniūnijų centrinių gyvenviečių bei miestelių kelių kapitaliniam remontui, rekonstravimui atlikti, bet ir mažų seniūnijų kelių remontui.

Buvo kapitališkai suremontuotos atokiausiai esančios ir mažiausios Palentinio seniūnijos Palentinio kaimo Palangos ir Raudžio gatvės.

Nepamiršta ir Upynos seniūnija – kapitalinis kelio remontas atliktas Naujojo Obelyno kaimo Akmenos gatvėje.

Kvėdarnos seniūnijoje atliktas pėsčiųjų ir dviračių tako kapitalinis remontas vietinės reikšmės kelyje Pūslaukis–Drobūkščiai (Šilalės gatvė), šios seniūnijos Grimzdų kaimo Liepų gatvės kapitalinis kelio remontas. Taip pat kapitalinis kelio remontas atliktas Kvėdarnos seniūnijos Kvėdarnos miestelio Piliakalnio gatvėje.

Trečioje pagal mažumą (gyventojų sk.) Bilionių seniūnijoje atliktas kapitalinis kelių remontas Aukštagirės ir Sartalės gatvių atkarpose.

Kaltinėnų seniūnijoje, kuri yra viena iš didesnių seniūnijų, atliktas Gineikių kaimo D. Poškos gatvės kapitalinis kelio remontas.

Pajūrio seniūnijoje kelio remonto darbai buvo vykdyti Kalniškių I kaimo Bijūnų gatvėje.

Atnaujinta Bijotų seniūnijos Bijotų gyvenvietės Baublių ir Malūno gatvių asfalto danga.

Šilalės mieste dviem etapais vykdyti D. Poškos ir Kovo 11-osios gatvių rekonstravimo darbai.

Viešoje erdvėje neteisingai teigiama, kad 2020 metais pirmenybė buvo skirta Šilalės miestui ir didžiosioms seniūnijoms. Iš anksčiau pateiktos informacijos matyti, kad kelių kapitalinio remonto, rekonstrukcijos darbai buvo vykdyti visame rajone pagal galimybes. Ir tikrai, pagrindinai kelių rekonstravimo ir kelių kapitaliniai remonto darbai 2020 metais buvo vykdomi  miesteliuose ar kaimuose. Kaip ir numatyti darbai 2021 metams ir paskesniems, pagal Šilalės rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių (gatvių) įrengimo, rekonstrukcijos ir remonto eiliškumo sąrašą. Šie darbai bus vykdomi Laukuvos seniūnijoje: Juodainių, Kantautalių, Kaštaunalių,Vabalų, Girvainių kaimuose, o pačiame Laukuvos miestelyje tik 160 metrų ilgio Taikos gatvės atkarpa. Kvėdarnos seniūnijos Grimzdų kaimo Kazimiero Jauniaus g. ir Drungeliškės g. rekonstrukcijos darbai bus vykdomi trim etapais. Šis kelias sujungia Kvėdarnos miestelį su Grimzdų kaimu ir jam yra skirtas dalinis finansavimas iš Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos. Be to, palei minėtą gatvę yra numatyta gyvenvietės plėtra, kur ir šiuo metu kuriasi jaunos šeimos.

Šilalės miesto Kvėdarnos gatvė yra regioninis kelias, už jo kapitalinį remontą mokės VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija. Savivaldybei teks prisidėti tik prie šaligatvių kapitalinio remonto.

Šilalės kaimiškosios seniūnijos Tūbinių I kaimas ir Šilų kaimas nėra vienos iš didžiausių seniūnijos centrai. Kaip ir Traksėdžio seniūnijos Pėpliškės kaimas ir Bokštų kaimas, kurie eiliškumo sąraše taip pat yra. Todėl oponento priekaištai, dėl privilegijų didžiosioms seniūnijoms, visiškai nepagrįsti.

Kol nėra atlikti viešieji pirkimai kelių rekonstrukcijos ir kapitalinio remonto darbams vykdyti, samprotavimai apie jiems reikalingus milijonus yra „laužti iš piršto“. Praktiškai jau patvirtinta, kad sąžiningai vykdant pirkimus, kaina nuo sąmatoje numatytų verčių gali kisti iki 30 proc.

O dėl asfaltuotos kelio dangos kilometro kainos, tai visiems turėtų būti aišku, kad ji skiriasi kiekvieno objekto, pagal kelio plotį, ar bus tiesiami šaligatviai, įrengiamas apšvietimas ir kitus parametrus.

Šilalės miesto D. Poškos ir Kovo 11-osios gatvių kelio rekonstravimo su automobilių stovėjimo aikštele 621 metro atkarpa kainavo 1 mln. 146 tūkst. Eur. O Upynos seniūnijos Naujojo Obelyno kaimo Akmenos gatvės 650 metrų kelio atkarpos kapitalinis remontas kainavo tik 176 tūkst. Eur.

Rajono keliai visada yra sprendžiamų klausimų ir sprendimų prioritetas svarstant savivaldybės darbų programas.

Mero patarėja
Asta Gestautienė