Vitai Kiudienei ir Sandrai Petkienei, Kvėdarnos parapijos senelių namų slaugytojoms – „Pagarbos lašai“ ir rajono vadovų padėkos už nepaprastai sunkų ir pasiaukojamą darbą, kurį juos atliko Kvėdarnos parapijos senelių namuose pandemijos metu. Apdovanojimus joms įteikė Šilalės rajono savivaldybės meras Algirdas Meiženis ir mero pavaduotojas Tadas Bartkus. Abiems slaugytojoms dėkojo ir parapijos klebonas Edgaras Petkevičius.

– Kai lapkričio 11 dieną atėjau į darbą, į paprasčiausią budėjimą, dar nesupratau, kas vyksta, – prisimena Sandra Petkienė. – Buvo susirgę keli seneliai, ir mes tik įtarėme, kad nuo COVID-19. Įtarimas netrukus pasitvirtino, vienas po kito ėmė sirgti ir kiti seneliai. Iki Kalėdų susirgo visi 34 mūsų seneliai. Mes dviese su Vita vos spėjome suktis.

– Iš tiesų tai buvo pragaras, – prisimena Vita Kiudienė. – Tikras pragaras žemėje. Seneliai duso. Ačiū mūsų močiutės Zoselės Šerpytienės artimiesiems, kurie senelių namams padovanojo du kvėpavimo aparatus. Gaila, pati močiutė mirė, bet jos artimųjų dovana labai pravertė. Dar vieną kvėpavimo aparatą dovanojo Kvėdarnos verslininkai, vieną nusipirko patys senelių namai. Ir taip mes su tais keturiais aparatais lakstėme nuo vieno senelio prie kito. Nepatyrus pačiam, sunku tai įsivaizduoti.

Seneliams reikėjo ne tik deguonies, vaistų ir lašinių – prireikė ir psichologinės pagalbos. Kiti nesuprato, kas vyksta. Išvežė kaimyną iš gretimo kambario – vadinasi, į ligoninę. Kiti suprato – vyksta kažkas baisaus. Juk iš tų išvežtų į reanimaciją atgal negrįžo nė vienas. „Kas su mumis bus?“ – klausė likusieji.

O ką atsakyti slaugytojoms, kurios nežino, kas bus su jomis pačiomis? Galiausiai susirgo ir pačios. Bet dirbo toliau. Tikriausiai nuo kovido… Bet nesitikrino, ir tai darė dėl labai racionalios priežasties – jeigu paaiškės, kad kovidas, tai joms pačioms bus uždrausta dirbti. Kas tada slaugys sergančius senelius?

– Prašėme pagalbos iš šalies, bet neatsirado nė vieno slaugytojo, kuris sutiktų mus bent trumpam pakeisti, – prisimena Sandra.

Kas tau eis į šitokį pragarą! Mirė 14 senelių, iš 34 liko tik 20. Net 14 tragedijų per labai trumpą laiką! Toks smūgis – ne kiekvieno pečiams. O jos atlaikė. Dabar abi gali didžiuotis, kad padarė viską, ką galėjo, ir netgi daugiau!

„Seneliai ir darbuotojai yra labai dėkingi šioms moterims už jų atsidavimą savo darbui ir žmogui, todėl prašo joms abiems skirti šią nominaciją, – rašoma senelių namų vardu parašytoje rekomendacijoje. – Gal ir neįprasta du žmones apdovanoti viena nominacija, bet išskirti kurią nors vieną negalima, nes nuopelnai yra abiejų vienodai verti“.

Jos ir nebuvo atskirtos. Joms abiems – ne tik rajono vadovų, bet ir mūsų visų pagarba!

Apie kiekvieną iš nominantų rengiamas atskiras pranešimas, kuris bus skelbiamas www.silale.lt

Petras Dargis,

Savivaldybės mero patarėjas