Gegužės 23 dieną, ketvirtadienį, Raudondvaryje vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) suvažiavime šalies savivaldybėms atstovaujantys vietos savivaldos politikai patvirtino strateginius savivaldos siūlymus šalies politinėms partijoms, kurios rudenį ketina dalyvauti Seimo rinkimuose. LSA siūlymai partijoms apima pagrindines savivaldos veiklos sritis švietimą, žemėtvarką, finansus, sveikatos apsaugą, regionų plėtrą, kelių infrastruktūrą, energetiką, aplinkosaugą, kultūrą, daugiabučių ir savivaldybių viešųjų pastatų atnaujinimą, vietos savivaldą, civilinės saugos bei socialinę sritį. Pastaraisiais metais didėjantis žmonių pasitenkinimas gyvenimu savo savivaldybėse nėra savaime
suprantamas dalykas. Turime daryti viską, kad pasitikėjimas augtų. Turime ne tik išlaikyti esamų viešųjų paslaugų kokybę, bet jau dabar galvoti apie ateitį investuodami į plėtrą bei geresnį prieinamumą. Pristatydami LSA prioritetus politinėms partijoms siekiame ne kritikuoti, o pateikti konkrečius savivaldos siūlymus nuosekliai gerinti gyvenimo sąlygas gyventojams tolygiai visoje Lietuvoje,“ – sakė laikinai LSA prezidento pareigas einantis Audrius Klišonis.
Tarp LSA siūlymų didesnis švietimo ir kultūros paslaugų prieinamumas bei kokybė. Savivaldybių nuomone, būtina sukurti galimybes išlaikyti tas mokyklas, kurios, nors ir nepilnai atitinka mokyklų tinklo reikalavimus, tačiau yra būtinos siekiant užtikrinti vietos bendruomenės poreikius ir teisę gauti kokybiškas ugdymo paslaugas. Ne mažiau svarbu, kad regionų ir atokesnių vietovių gyventojus galėtų pasiekti kokybiškas profesionalus menas ir kultūra, todėl siūloma skiriant valstybės finansavimą profesionalaus meno ir kultūros organizacijoms bei projektams numatyti ir kūrinių pristatymo regionuose sąlygą. Su nevienodomis sąlygomis ir galimybėmis naudotis viešosiomis paslaugomis šalies gyventojai susiduria ir kitose srityse. Centralizavimo tendencija vandentvarkoje lemia skirtingas kainas neretai didesnes būtent mažesnių savivaldybių gyventojams. Būtina tobulinti ir šiuo metu egzistuojančią finansinę priemonę energetikos bendrijoms finansuoti, kad energetikos projektus įvairiose savivaldybėse būtų galima vystyti vienodu tempu ir suteikti socialiai pažeidžiamiausiems gyventojams tokias pat galimybes atpiginti elektros kainą. LSA taip pat ragina vykdant Europos Sąjungos (ES) investicijas teikti prioritetą realiems vietos ir regionų poreikiams, kurie šiuo metu vis dar nustatomi pernelyg centralizuotai. Tiek investicijų, tiek viešųjų paslaugų plėtrai ypač svarbi ir kelių infrastruktūra, todėl raginama atlikti visapusišką šalies kelių būklės situacijos įvertinimą, nustatant tikslų finansavimo poreikį ir tvarius šaltinius. Vienas jų skirti keliams ne mažiau kaip 80 procento akcizo už kurą.

Savivaldybės taip pat siūlo stiprinti civilinės saugos pajėgumus, sukonkretinti ir aiškiai apibrėžti tarpinstitucinio bendradarbiavimo algoritmus valstybės gynimo atveju, kiekvienoje savivaldybėje pradėti rengti realias pratybas, skirtas patikrinti ir įtvirtinti tokio bendradarbiavimo grandines. Artimiausiu metu LSA siūlymus ketinama pristatyti politinių partijų lyderiams. Tikimės, kad savivaldos siūlymai atsispindės ir šiuo metu rengiamose partijų rinkiminėse programose bei būsimos Vyriausybės programoje ir taip prisidės prie dar didesnės mūsų valstybės pažangos bei atsparumo,“ – akcentavo A. Klišonis. LSA suvažiavime buvo aptarti ir esminiai asociacijos veiklos rezultatai, akcentuojant konkrečius siūlymus tobulinti Vietos savivaldos įstatymą, pasiektą proveržį planuojant regionines ES investicijas, aukščiausiu lygiu aktualizuojant kritinės kelių būklės temą, pagaliau pasiektą aiškumą dėl pacientų pavėžėjimo, intensyvią socialinių paslaugų plėtrą ir kita. LSA suvažiavimas yra aukščiausia LSA atstovaujamoji institucija.
Lietuvos savivaldybių asociacija