Šilalės rajono savivaldybės viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su NATO kariais, visą kovo mėnesį Šilalės rajono mokyklose organizavo susitikimus su Lietuvoje dislokuotais NATO sąjungininkais ir taip siekė prisidėti prie Lietuvos narystės NATO 20-mečio paminėjimo.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės komanda lankėsi Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje, Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijoje, Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijoje, Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus gimnazijoje, Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijoje bei Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijoje. Iš viso susitikimuose dalyvavo apie 500 jaunų žmonių.

Svečiai iš Vokietijos, Nyderlandų ir Čekijos papasakojo apie savo misiją, veiklą, NATO svarbą Lietuvai ir kitoms šalims. Mokiniai dalyvavo interaktyvioje žinių viktorinoje. Geriausiai atsakiusieji buvo apdovanoti prizais su NATO atributika. Drąsiausieji turėjo unikalią galimybę gyvai užduoti klausimų, o taip pat pasimatuoti neperšaunamas karių liemenes, šalmus ir kt. Šis karių vizitas – tai netradicinė pilietiškumo, istorijos, anglų kalbos, o taip pat ir profesinio orientavimo pamoka.

Kariai buvo maloniai nustebinti dalyvių anglų kalbos žiniomis, įdomiais klausimais apie jų kasdienį darbą, pavojingiausias misijas bei apie gyvenimą Lietuvoje, skaniausią patiekalą ir t.t.

Šilalės viešoji biblioteka džiaugiasi galėdama prisidėti prie jaunų žmonių ugdymo saugumo ir gynybos temomis, o ypač pasitinkant kovo 29-ąją, kuomet Lietuva minės 20-ąsias įstojimo į NATO metines.

NATO (Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacija) buvo įkurta dar 1949 m. Šią tarptautinę organizaciją sudaro Europos ir Šiaurės Amerikos valstybės, susivienijusios tam, jog užtikrintų visų Aljanso narių laisvę ir saugumą. Tapti NATO nare Lietuva siekė daugiau kaip 10 metų ir 2004 metų kovo 29 dieną tapo pilnateise dalimi.

 

Rima Norvilienė, Šilalės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Komunikacijos ir inovacijų skyriaus vedėja, autorės ir Šilalės rajono mokyklų nuotr.