Kiekvienais metais spalio antrąjį šeštadienį minima Pasaulinė organų donorystės ir transplantacijos diena. Šią dieną visame pasaulyje daug dėmesio skiriama žinių apie organų donorystę sklaidai, siekiama paskatinti žmones sutikti būti donorais ir taip išgelbėti kitų gyvybes.

Kaip informuoja Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, ar raštu, ar elektroniniu būdu pareikštas asmens sutikimas po mirties paaukoti savo organus donorystei yra sąmoningo žmogaus pilietinis, kilnus apsisprendimas po mirties išgelbėti net ne vieno, o kelių žmonių gyvybes. Vienas donoras gali padėti net 7 žmonėms.

Donoro kortelė – tai žmogaus nesavanaudiškumo ir gerumo simbolinė išraiška. Pagal Lietuvos įstatymus Donoro kortelė yra teisinis dokumentas, kurį įsigijęs žmogus išreiškia sutikimą tapti organų donoru bei po savo mirties tinkamus organus ar audinius padovanoti gydymo laukiančiam asmeniui, taip suteikiant jam galimybę atgauti gyvenimo kokybę.

Savo valią teisės aktų nustatyta tvarka galite išreikšti šiais būdais:

  1. prisijungiant per interneto prieigą https://ntb.ltir, sistemai asmenį identifikavus, pasirenkant vieną iš siūlomų elektroninių asmens autentifikavimo priemonių;
  2. kreipiantis į bet kurią asmens sveikatos priežiūros įstaigą;
  3. Nacionaliniame transplantacijos biure prie Sveikatos apsaugos ministerijos, donorystę viešinančiose akcijose, kuriose dalyvauja arba kurias organizuoja Biuras;
  4. kreipiantis į švietimo, farmacijos ir kitas įstaigas, kuriose patvirtintos pareigybės, reikalaujančios biomedicinos mokslų srities, medicinos, farmacijos, visuomenės sveikatos krypties išsilavinimo (pvz., vaistinės, aukštosios mokyklos ir pan.).

Prieš pasirašant sutikimą sveikatos tikrinti nereikia, su savimi reikia turėti tik asmens tapatybę įrodantį dokumentą.

Jei dar nesate pareiškę savo sutikimo dėl donorystės,  kviečiame užpildyti elektroninį sutikimą donoro kortelei gauti. Užpildyti sutikimą donorystei po mirties tetrunka keletą minučių. Donoro kortelė Jums bus išsiųsta paštu, tad būtų gerai, jei nurodytumėte tą adresą, kuriuo lengviausia Jus rasti.

Daugiau informacijos, ką reikia daryti norint gauti Donoro kortelę ir kitą aktualią informaciją rasite čia:  https://ntb.lrv.lt/lt/apie-donoryste/kaip-isigyti-donoro-kortele

 

 

Šilalės rajono savivaldybės administracija