2024 m. nuo rugsėjo 30 d. iki spalio 6 d. Šilalės rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Vaida Janulevičienė kartu su 11 kitų Lietuvos Savivaldybių koordinatoriais dalyvavo Jaunimo reikalų agentūros organizuotame tarptautiniame vizite Slovėnijoje. Vizito tikslas–stiprinti regionų jaunimo politiką ir Jaunimo reikalų koordinatorių kompetencijas.

Savaitės trukmės mokomojo vizito metu susipažinta su Slovėnijos įgyvendinama jaunimo politika, geriausiais darbo su jaunimu pavyzdžiais, aptartas jaunimo politikos reglamentavimas bei įgyvendinimas, artimiau susipažinta su jaunimo centrų veikla.

Slovėnijoje yra aktyviai ir plačiai veikiantys jaunimo centrai, plati nevyriausybinių organizacijų istorija, didele gausa menininkų, kurie aktyviai dirba jaunimo lauke.

Organizacijos ir jaunimo centrai, kurios dirba su jaunimu Slovėnijoje, pasižymi tuo, kad yra atviros visoms jaunimo grupėms. Liublianoje dažnesni lankytojai yra jaunuoliai, jau baigę mokyklą, o kitose savivaldybėse (kurių yra virš 200) – mokyklinio amžiaus jaunimas. Čia veikia stiprūs tinklai, kurie vienija su jaunimu dirbančias organizacijas skirtingose srityse ir už kiekvieno tinklo koordinavimo veiklą yra atsakingas skirtingas jaunimo centras.

Vizito metu buvo sudarytos sąlygos visiems dalyviams mokytis vieniems iš kitų, keistis patirtimi, pristatyti savo šalį, miestą ir jaunimo politiką aplankytuose įstaigose. Per savaitės trukmės mokomąjį vizitą, turėjome galimybę iš arčiau susipažinti su Slovėnijos jaunimo darbuotojų kasdienybe. Lankėmės jaunimo centruose, kur kuriami ir vykdomi pilietiniai, kultūriniai ir socialiniai projektai.

Vyko susitikimas su nacionaliniais atstovais ir kolegomis iš Slovėnijos savivaldybių, kurių metu bus pristatyta: jaunimo biuras, jaunimo taryba. Vyko diskusija ir gerosios patirties pasidalinimas.

Pažintinis vizitas-mokymai buvo labai naudingi ir įkvepiantys. Šilalės rajono savivaldybė gerąja Slovėnijos patirtimi planuoja pasinaudoti rengdama ir įgyvendindama prevencines priemones, stiprindama ir plėtodama darbo su jaunimu formas.