Šilalės rajono meras Tadas Bartkus 2024 m. rugsėjo 25 d. pateikė prašymą Akcinei bendrovei „Via Lietuva“ dėl paaiškinimo apie specialias žemės naudojimo sąlygas kelių apsaugos zonose. Siekdami šią informaciją pateikti suprantamai, pateikiame trumpą santrauką:

  1. Kelių apsaugos zonų nustatymas: Pagal galiojantį įstatymą, „Via Lietuva“ turi pareigą registruoti jau esamų kelių apsaugos zonas Nekilnojamojo turto registre. Tai nėra susiję su naujų kelių statyba, nes šios apsaugos zonos galioja jau seniai. Zonos nustatomos pagal įstatymus, ir jų sumažinti ar netaikyti urbanizuotose vietovėse nėra galimybės.
  2. Skaitmeniniai duomenys: Gyventojai gali patikrinti savo teritorijos kelių apsaugos zonas šiuose puslapiuose:
  3. Informacija gyventojams: Žemės savininkai gavo pranešimus apie jų sklypų priklausymą kelių apsaugos zonoms bei galimybę kreiptis dėl kompensacijos. Kompensacijų nagrinėjimas prasidės tik tada, kai bus oficialiai įregistruotos apsaugos zonos. Norint gauti kompensaciją, reikia pateikti dokumentus, įrodančius patirtus nuostolius.
  4. Ūkinės veiklos ribojimai: Žemė, esanti kelių apsaugos zonoje, nėra nusavinama, tačiau tam tikra veikla šiose teritorijose yra ribojama. Vis dėlto kai kuriais atvejais (pvz., statant namus ar kitus pastatus) veikla gali būti vykdoma gavus leidimą. Kiekvienu atveju sprendimai priimami individualiai, pateikus užklausas su reikiamais dokumentais.

Apibendrinant – kelių apsaugos zonose veikla ribojama dėl visuomenės saugumo. Jei norima vykdyti naujas statybas ar kitas veiklas, reikia kreiptis į „Via Lietuva“ dėl suderinimo.

 

Šilalės rajono savivaldybės administracija