2024 m. rugsėjo 29 d. organizuojamas renginys Laukuvoje skirtas įamžinti sudėtingą rašytojos Dalios Grinkevičiūtės likimą, kaip ir visų tolimose Sibiro platybėse kentėjusių Lietuvos Respublikos piliečių – tremtinių – atminimą.

Grinkevičiūtės atsiminimai „Lietuviai prie Laptevų jūros“ ir jos gyvenimo vingiai yra šio naujai įkurto muziejau-susitikimo erdvės raudonosios gijos. Muziejus įrengtas tremtinių Juozapo ir Stefanijos Milių name, kuris buvo atnaujintas Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Šilalės rajono savivaldybės iniciatyva bei lėšomis. 2024 metais atidaryta muziejaus ekspozicija liudys apie lietuvių tautos kančias okupacijos metais, apie nepalaužiamą mūsų disidentės dvasią, apie jos tikėjimą teisingumu ir siekį prisidėti kuriant laisvą ir laimingą Tėvynę, grąžinant teisingumą.

Apie rašytoją

Dalia Grinkevičiūtė (1927–1987) – tremtinė, gydytoja, disidentė ir rašytoja, gimusi tarpukario Kauno inteligentų šeimoje. 1941 m. kartu su šeima buvo ištremta į Jakutiją, tačiau 1949 m. jai pavyko pabėgti į Lietuvą. Tais pačiais metais D. Grinkevičiūtė su motina pradėjo rašyti atsiminimus apie Sibiro tremtį – tai buvo pirmasis išsamus pasakojimas apie šią lietuvių tautos tragediją. Žinodama, kad užrašai gali kelti pavojų jos gyvybei, juos paslėpė sode, tačiau grįžusi į Lietuvą po antrosios tremties, 1957 m. rankraščio nerado. Nors šie užrašai buvo atsitiktinai rasti tik 1991 m., autorė vėliau vėl perrašė savo atsiminimus. 1974 m. D. Grinkevičiūtė slaptai perdavė naujuosius memuarus Rusijos disidentams. Jie pirmą kartą buvo išspausdinti 1979 m. Paryžiuje rusų disidentų leidinyje, tarpininkaujant Andrejui Sacharovui ir Jelenai Bonner. 1980 m. jie buvo publikuoti lietuvių išeivijos spaudoje Amerikoje, o Lietuvoje – tik 1988 m., jau po autorės mirties. D. Grinkevičiūtės atsiminimai laikomi pirmuoju lietuvių tremties literatūros kūriniu ir svarbiausiu liudijimu apie Stalino režimo nusikaltimus žmoniškumui. 2021 m. šie prisiminimai buvo įtraukti į UNESCO nacionalinį registrą „Pasaulio atmintis“. Taip pat žurnalas „The Calvert“ įrašė anglišką vertimą į 100 reikšmingiausių Rytų ir Vidurio Europos literatūros kūrinių sąrašą. Šis kūrinys yra išverstas į dešimt užsienio kalbų ir plačiai žinomas visame pasaulyje.

 

Apie parodą

Kuriamoje ekspozicijoje „Dalia Grinkevičiūtė“ (1927–1987) iš naujo permąstoma ir interpretuojama D. Grinkevičiūtės gyvenimo istorija ir memuarų knyga „Lietuviai prie Laptevų jūros“. Rašytojos tekstai sukrečia iki širdies gelmių, todėl ekspozicijos tikslas ne tik supažindinti lankytojus su neįtikėtino likimo rašytojos gyvenimo faktais bei viso istorinio laikotarpio kontekstu, bet ir paskatinti atidžiau pasigilinti tiek į Dalios Grinkevičiūtės, tiek ir kitų kovojusių bei nepasidavusių Lietuvos patriotų iš Laukuvos ir apylinkių likimus, taip juos pagerbiant ir įsipareigojant tęsti jų pradėtus darbus kurti ir stiprinti Lietuvos valstybę.

Kuriant ekspoziciją muziejui Laukuvoje pasitelkti ir jau anksčiau eksponuoti, ir naujai sukurti autoriniai kūriniai, vaizdo ir garso instaliacijos. Svarbią emocinę misiją turi ir dalinai atkuriami autentiški interjerų fragmentai, panaudojant išsaugotus asmeninius Dalios Grinkevičiūtės daiktus ir subtiliai integruojant naujai kuriamus autorinius artefaktus.

Muziejus skirtas labai plačiam lankytojų ratui – tiek užsienio turistams, tiek bendrojo lavinimo mokyklų mokiniams, tiek studentams, tiek tremtį patyrusiems ar jų artimiesiems. Labai svarbu pasiekti jaunųjų žiūrovų širdis ir sąmonę, nes jiems nelengva suvokti buvusią realybę. Šiems tikslams pasitelkiami subtilūs, įtraukiantys kūrybiniai sprendimai, sukuriantys daugiasluoksnį pasakojimą. Didysis ekspozicijos kūrėjo tikslas – suteikti išvykstantiems lankytojams nenumaldomą norą sugrįžti ir paskatinti Laukuvoje dar nebuvusius artimuosius ir bičiulius čia apsilankyti.

Parodos atidarymo metu bus pristatoma Dalios Grinkevičiūtės namo-muziejinės susitikimų erdvės ekspozicija, kurioje svečiai galės susipažinti su autorės gyvenimu, kūryba bei tremties istorija.

Renginyje dalyvaus Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, Vyriausybės atstovai, kiti garbingi svečiai. Muziejaus ekspozicijos kūrėjas Saulius Valius parodos atidarymo dieną ves ekskursijas ir pristatys sukurtą ekspoziciją, suteikdamas lankytojams galimybę giliau pažinti šią skaudžią mūsų tautos istorijos dalį.