Rugpjūčio 20 d. vyko pasitarimas, kuriame aptartos savivaldybės valdomų įmonių 2024 m. pirmo pusmečio finansinės ataskaitos, veiklos rodikliai bei kiti aktualūs darbo klausimai. Pasitarime dalyvavo Šilalės rajono savivaldybės meras Tadas Bartkus, administracijos direktorius Andrius Jančauskas, vicemerė Jolanta Skrodenienė, Turto ir socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė, pavaduojanti skyriaus vedėją Ramūnė Rumšienė, vyresnioji specialistė Aušra Liaudaitytė, uždarųjų akcinių bendrovių „Šilalės autobusų parkas“, „Šilalės šilumos tinklai“, „Gedmina“, „Šilalės vandenys“ ir Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro (toliau – TRATC) atstovai.

UAB „Šilalės šilumos tinklai“ pajamos šių metų pirmąjį pusmetį siekė 936,9 tūkst. Eur (100,3 tūkst. mažiau nei pernai tuo pačiu metu), o išlaidos, lyginant su pernai, sumažėjo 35,7 tūkst. Eur ir siekė 908,8 tūkst. Eur. Daugiausiai išlaidų sudarė kuras ir sąnaudos darbui apmokėti. Lietuvos mastu iš 49 bendrovių, UAB „Šilalės šilumos tinklai“ yra pigiausi pagal taikomą šilumos kainą. Įmonė yra įsigijusi naują katilą, kuris iki lapkričio 1 d. bus pastatytas Kvėdarnos katilinėje. Įrenginėjami saulės kolektoriai sumažins įmonės išlaidas elektros energijai.

Pagal praėjusių metų  birželio 30 d. duomenis, UAB „Šilalės vandenys“ pirmojo pusmečio pajamos siekė 726 tūkst. Eur, o šių metų pirmąjį pusmetį bendrovės pajamos buvo 106 tūkst. didesnės ir siekė 832 tūkst. Eur. Padidėjo ir šių metų pirmojo pusmečio išlaidos, siekusios 745 tūkst. Eur, kai pernai tuo pat metu jos siekė 684 tūkst. Eur. Pernai tuo pačiu metu bendrovės pelnas buvo 42 tūkst. Eur, tuo tarpu šiemet įmonės pelnas siekia 87 tūkst. Eur. Šį pusmetį dar planuojama atnaujinti gręžinius Bytlaukyje ir Pajūryje (kariniam miesteliui reikalingi didesni vandens ištekliai), tvarkoma vandens tiekimo stotis Laukuvoje. Rudenį sparčiau bus keičiami gyventojų vandens skaitikliai į skaitmeninius. Įmonė planuoja teikti paraiškas projektinėms lėšoms gauti 5 geriamųjų vandens stočių gerinimui ir Žadeikių nuotekų valyklai remontuoti.

UAB „Šilalės autobusų parkas“ šių metų pirmojo pusmečio pajamos siekė 211,3 tūkst. Eur, kai pernai tuo pat metu – 361,3 tūkst. Eur, o išlaidos, pagal 2023 m. birželio 30 d. duomenis, siekė 250,5 tūkst. Eur – 111,5 tūkst. mažiau nei pernai tuo pačiu metu. UAB „Šilalės autobusų parkas“ daugiausiai išlaidų sudarė nuostolingų maršrutų kompensavimas, tai sudarė 213,6 tūkst. ir padidėjo 172,9 tūkst. Lyginant su pernai metais. Dėl minėtų priežasčių bendrovė pirmąjį pusmetį baigė nuostolingai ­– 39,2 tūkst. Eur. Susitikimo metu kalbėta apie kuro kontrolės sistemų įdiegimą į tolimųjų maršrutų autobusus.

UAB „Gedmina“  šių metų pirmojo pusmečio pajamos 5,7 tūkst. Eur didesnės nei pernai ir siekia 133 tūkst. Eur. Padidėjo ir išlaidų suma, šiemet pirmąjį pusmetį siekianti 142,7 tūkst. Eur (8,7 tūkst. Eur daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai). Didžiąją dalį išlaidų taip pat sudarė sąnaudos darbui apmokėti. Pirmojo pusmečio bendrovės nuostolis siekė 9,7 tūkst. Eur. Bendrovės vadovas informavo, jog mažėja suteikiamų paslaugų skaičius, atsirado konkurentai Kvėdarnoje. Atlikti pastato išorės perdažymo darbai, perdažytas morgas. Įmonė įstojo į Lietuvos ritualinių paslaugų asociaciją. Aptarti ir bendrovės teikiamų paslaugų įkainiai.

TRATC atstovai pateikė Šilalės rajono savivaldybės rinkliavos už komunalines atliekas duomenis. Pirmąjį šių metų pusmetį surinktas komunalinių atliekų kiekis sumažėjo 152 tūkst. tonų, buvo 2017 tonų, kai pernai tuo pačiu metu – 2169 tonos. Palyginti ir praėjusių, ir šių metų pirmojo pusmečio duomenys dėl apvažiavimo būdu surinktų bioskaidžių ir stambiagabaritinių atliekų kiekio. Pernai pirmąjį ketvirtį bioskaidžių atliekų kiekis buvo 142 tonos, šiemet – 163 tonos, stambiagabaričių atliekų praėjusių metų pirmąjį ketvirtį surinkta 82 tonos, o šiemet per tą patį laikotarpį 27 tonos. Vis daugiau atliekų yra deginama, o ne vežama į sąvartyną. Pagal Europos Sąjungos direktyvas siekiama, kad į sąvartyną patektų nulinis atliekų kiekis. Įmonė įsigijo kameras sąvartyno teritorijos stebėsenai ir termovizorių, matuojantį paviršių temperatūrą, kad išvengti gaisro atvejų. Taip pat diegiama APP programėlė suteikianti daugiau galimybių vartotojams (atliekų išvežimo grafikai, priminimai ir pan.).

Pasitarimo metu bendrovių atstovai taip pat pateikė planuojamas įmonės veiklos gerinimo ir tobulinimo perspektyvas ir kitą aktualią informaciją.

Šilalės rajono savivaldybės administracija