Birželio 3 d. Šilalės rajono savivaldybėje lankėsi Lietuvos Respublikos vidaus reikalų viceministrė Agneta Ladek. Vyko Apskritojo stalo diskusija “Nepilnamečių svaiginimosi iššūkiai: padėti ar bausti?” Diskusijoje dalyvavo Šilalės rajono savivaldybės vadovai bei specialistai, Lietuvos Respublikos Seimo narys Jonas Gudauskas, Šilalės rajono švietimo įstaigų vadovai, tėvų tarybų atstovai, Šilalės policijos komisariato atstovai, Šilalės visuomenės sveikatos biuro atstovai.

Viceministrė Agneta Ladek pradėjo diskusiją teigdama kaip svarbu kalbėti nepilnamečių svaiginimosi tema. Ji pabrėžė, kad moksleiviai supranta ilgalaikę žalą, bet dažnai nesupranta trumpalaikio poveikio. Siekiama, kad informacija apie žalingą poveikį būtų prieinama kuo anksčiau, o asmenys smalsautų išbandyti kvaišalus kuo vėlesniame amžiuje. Šiuo metu yra rengiamas įstatymo projektas. Siekiama sukurti vieningą algoritmą susidūrus su nepilnamečių svaiginimosi atvejais, kuriuo galėtų vadovautis mokyklos, policijos pareigūnai bei palengvinti darbą teisėsaugai. Taip pat minėta, kad ruošiamos anketos tėvams padedančios įvertinti kiek saugus jų vaikas narkotikų prevencijoje.

Darius Domarkas Viešojo saugumo politikos grupės vadovas, pabrėžė, kad daug institucijų kovoja su nepilnamečių kvaišinimosi problemomis, bet kiekviena dirba savo galios ribose – nėra sistemos. Svarbu stiprinti prevenciją, teisinį reguliavimą, savivaldos lygmens prevenciją, taip pat skirti dėmesio finansavimui.

Šilalės rajono savivaldybės meras pasakojo, kad savivaldybė investavo į kameras ir tvorą aplink rajono mokyklas. Skatinamas paauglių įsidarbinimas į vietos verslus, siekiant didinti moksleivių užimtumą ir karjeros galimybes. Nemažai šilališkių moksleivių lanko sporto mokyklą.

Šilalės policijos komisariato viršininkas Audrius Lukošius pasidalijo skaidrėmis ir grafikais, kurie parodė, kad rajone nėra ženklių narkotinių medžiagų augimo. Nepilnamečių pardavėjų ar pirkėjų nepasitaikė. Paaugliai mūsų rajone dažniausiai padaro pažeidimų susijusių KET pažeidimais, rūkymu, viešosios tvarkos pažeidimais. Nustatyta tik keli atvejai dėl narkotinių medžiagų vartojimo. Startavo nemokamas telefono numeris „Narkotikams NE“, tačiau numerio aktyvumas žemas Šilalės rajone.

Diskusijos metu mokyklų atstovai dalinosi savo patirtimi. Mokyklų bendruomenės turi daugiau iššūkių su elektroninėmis cigaretėmis nei narkotikais. Kalbėta dėl stovyklų kelialapių skaičiaus trūkumo, juos tėvai išgraibsto per kelias dienas.

Viceministrė apibendrindama diskusiją pabrėžė, kad nesvarbu kokia taikoma metodika prevencijai, tačiau visų jų pagrindiniai principai:

  • glaudus bendradarbiavimas tarp tėvų, mokyklų ir vietos bendruomenių;
  • Paauglių užimtumas;
  • Vieningas visų įstaigų veikimo algoritmas reaguojant į svaigalų vartojimą ir platinimą.

Diskusija baigėsi su padėkos žodžiais už dalinimąsi patirtimi ir bendradarbiavimą. Svarbu sutelkti dėmesį į nepilnamečių atsparumo svaiginimuisi stiprinimą