1924 m. gegužės 13 d. Tauragės apskrities viršininko įstaigoje buvo įregistruoti Šilalės savanorių ugniagesių draugijos įstatai, todėl Šilalės rajono ugniagesių bendruomenė savo veiklos pradžią skaičiuoja nuo šios datos. Gražiam 100 metų jubiliejui paminėti gegužės 17 d. Šilalės rajono savivaldybė, Šilalės rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Šilalės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba surengė šventę, sukvietusią ne tik rajono ugniagesių bendruomenę, bet ir gyventojus.

Šventė prasidėjo specialiai ugniagesių veiklos 100-mečiui paminėti sukurtos šv. Florijono skulptūros, kurią sukūrė Šilalės meno mokyklos dailės mokytojas metodininkas, kūrėjas Andrius Zaikauskas, atidengimu. Naujai atidengtą skulptūrą pašventino Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos klebonas dekanas Saulius Katkus.

Visi susirinkusieji buvo pakviesti prisijungti prie iškilmingos eisenos į Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią, kurioje buvo laikomos šv. Mišios, vyko šventinis Liudo Mikalausko koncertas bei apdovanojimų ceremonija. Ceremonijos metu Šilalės rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkui ir ugniagesiams savanoriams bei Klaipėdos PGV Šilalės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkui buvo įteiktos mero padėkos, Klaipėdos PGV atstovas medaliais ir padėkomis už garbingą tarnybą ir pavyzdingą tarnybinių pareigų atlikimą apdovanojo Klaipėdos PGV Šilalės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesius gelbėtojus ir darbuotojus. Atsidėkodamas už puikiai suorganizuotą šventę ir Šilalės rajono iniciatyva ir lėšomis pastatytą šv. Florijono skulptūrą, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius merui padovanojo šv. Florijono statulėlę.

Vėliau šventė persikėlė prie Šilalės kultūros centro. Čia visi susirinkusieji galėjo dalyvauti ugniagesių edukacinėje programoje – Šilalės ugniagesių bendruomenė pristatė turimą gaisrų gesinimo ir gelbėjimo techniką ir įrangą, papasakojo apie ugniagesio gelbėtojo profesiją, dažniausiai kylančius gaisrus, jų pavojus, priežastis, davė patarimų, kaip apsisaugoti nuo nelaimių. Šventės dalyviai galėjo išbandyti pirmines gaisro gesinimo priemones (gesintuvus), pabūti „dūmų konteineryje“, o prevencinėje palapinėje buvo vykdoma civilinės saugos prevencinė veikla, pristatytas išvykimo krepšys, dalijami informaciniai lankstinukai apie elgesį ištikus įvairioms ekstremalioms nelaimėms. Šventę vainikavo priešinių konkurso  „Perspėtas – apsaugotas“ laureatų apdovanojimai.

Renginio metu prisiminta ir Vaiko diena, kuri nuo 2024 m. buvo įtraukta į įsimintinų dienų kalendorių iš jo išbraukus sovietines šaknis turinčią Vaikų gynimo dieną, minėtą birželio 1-ąją. Vietoje jos į kalendorių įrašyta Vaiko diena, švenčiama trečiąjį gegužės penktadienį. Vaikams buvo pasiūlytos įvairios veiklos ir pramogos.

Sveikiname visą ugniagesių bendruomenę ir linkime nepailsti dirbant šį atsakingą ir didelio pasiaukojimo reikalaujantį darbą.

Nuotraukos: 7kadras

Šilalės rajono savivaldybės administracija