Krašto apsaugos ministerija, skirdama didelį dėmesį pilietinės valios ir atsparumo ugdymui per istorijos bei valstybingumo tradicijų puoselėjimą, jau 18-tą kartą organizavo konkursą „Vėliava mokyklai“.

Konkurso komisiją sudarė Krašto apsaugos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų ir Lietuvos nacionalinio muziejaus atstovai. Pasak komisijos pirmininko, krašto apsaugos viceministro Žilvino Tomkaus, organizuojant šį konkursą siekiama paskatinti mokyklų bendruomenes, kurios aktyviai ugdo vaikų ir jaunimo pilietiškumą, visuomeninį ir pilietinį aktyvumą bei skatina šalies istorijos, kultūros ir Lietuvos kariuomenės pažinimą.

Šiame konkurse mūsų gimnazija, nors ir nelaimėjo pagrindinio prizo,  drauge su kitomis penkiomis Lietuvos mokyklomis pelnė specialų apdovanojimą už  pilietinę  veiklą, išsiskiriančią savo kryptingumu ir kūrybiškumu. 2024 m. kovo 5 dieną  gimnazijos jaunieji šauliai, MEPA atstovai, ateitininkai, aktyvūs savivaldos nariai,  lydimi mokytojų Valdemaro Voro ir Mindaugo Armono,  vyko į LR Krašto apsaugos ministeriją atsiimti  apdovanojimo.

Pirmiausia susitikome su LR Krašto apsaugos ministerijos viceministru Žilvinu Tomkumi. Dalyvavome viceministro  vedamoje  pilietiškumo pamokoje, kurioje akcentuota Laisvės, žmonių susitelkimo, vienybės svarba. Taip pat gimnazistai turėjo galimybę užduoti rūpimus klausimus, susijusius su krašto gynyba, NATO veikla, dabar vykstančius konfliktus. Galiausiai viceministras įteikė simbolinę tūtą mūsų gimnazijos mokiniams, pasidžiaugdamas mokinių ir mokytojų vykdoma aktyvia pilietine veikla.

Po apdovanojimų apžiūrėjome Krašto apsaugos pastatą. Tai buvusio jėzuitų vienuolyno noviciato pastatų ansamblio, pradėto formuoti dar 1602 metais, dalis. Prieš perduodant jį 1991 metais tuometiniam Krašto apsaugos departamentui, pastatas buvo labai apleistas ir suniokotas. 1992 m. pradėti atstatymo ir restauravimo darbai vyko iki pat 2002 metų.

Galiausiai dalyvavome pilietiškumo pamokoje „Sužinok, į kurį partizaną esi panašiausias“. Pamokos lektorė akcentavo, kad prieš 75 metus būtume išvydę  kitokią Lietuvą, kurioje dar toli iki sparčiausio interneto ir stiklinių dangoraižių. Bet jau tada turėjome spalvingą visuomenę, kurioje ne visi buvo kariai. Jie buvo tokie patys, kaip mes – galvojantys apie karjerą, gyvenimo planus, įsimylėję, keliaujantys po pasaulį, vegetarai arba ne. Visi skirtingi, bet vienijami meilės Lietuvai. Nepaisant to, kad šiandieninė mūsų aplinka skiriasi nuo tos, kurioje gyveno partizanai, jų istorijose – daugybė vertingų pamokų apie tapatybę ir tikėjimą.

Nuotraukos št. srž. A.Čemerkos /KAM

Mindaugas Armonas, istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojas