2024 metų kovo 15 dieną gimnazijoje šventėme Knygnešio dieną. Pasitikdami šią šventę, I c klasės mokiniai aplankė knygnešio Antano Surplio (1870-1959) kapą Šilalės kapinėse, uždegė atminimo žvakutę. Kasmet knygnešio  šventės proga  akcijoje dalyvaujančios klasės renkasi gimnazijos bibliotekoje  ir  sako savo palinkėjimus būsimiesiems knygų skaitytojams, dalijasi  įžvalgomis apie įdomiausias  knygas.

Šiemet gimnazistams akcijos sumanytoja ir rengėja Aušra Baublienė paruošė prasmingų užduočių, kurias įveikę, akcijos dalyviai  padovanojo  11 naujų knygų. Bibliotekos vedėja Dalė Šimelienė pasidžiaugė, kad gimnazijos bibliotekos grožinės  literatūros fondas praturtėjo gerais leidiniais, kuriuos noriai skaitys mūsų gimnazistai ir mokytojai.

Pasak gimnazijos muziejaus vadovės Aušros Baublienės, kasmet švęsti šią dieną itin  prasminga. Italų kalbininkas Pietro U. Dini savo knygoje „Baltijos žiedas“ knygnešį pavadino  portalibri ir šalia paaiškino: contrabandieri della Lituanita – pažodžiui išvertus- lietuviškumo kontrabandininkas.

2004 metais UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje vienintelį tokį reiškinį.

Tad ar bereikia daugiau argumentų, kad diena svarbi visai Lietuvai!

Prieš 19 metų  Aušra Baublienė  su tuometiniais auklėtiniais nutarė įprasminti šią  dieną konkrečiais darbais. Taip ir gimė gimnazijos Knygnešio dienos idėja –  ne tik imti knygas iš bibliotekos, bet ir patiems  atnešti naują knygą, tapti knygnešiais. Smagu, kad   šis geras  darbas kasmet  sulaukia bendraminčių ir  tęsėjų,   primena, kad esame vieninteliai tokie – unikalūs  savo lietuviškumu.

Zoja Masteikienė