Šilalės kraštas nuolat gražėja – atnaujinami daugiabučiai prisideda prie tvarkingesnės ir jaukesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo. Šilalės rajone daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos I etapas pradėtas įgyvendinti dar 2013 metais ir šiuo metu renovavimo etapuose dalyvauja 63 daugiabučiai namai.

Iš viso rajone per minėtą laikotarpį atnaujinti 43 daugiabučiai, kurie sudaro 18,1 proc. visų renovuotų mūsų krašto daugiabučių namų. 39 namų gyventojai jau grąžina renovacijos paskolas bei palūkanas. 2020 m. rajone atnaujinti 6 daugiabučiai, 2021 m. – 1, 2022 m. dar 7 daugiabučiai. 2023 m. projekto administratoriui UAB „Šilalės šilumos tinklai“ buvo perduota 14 daugiabučių namų investiciniai planai, 10 iš jų Šilalėje esantys daugiabučiai, 3 Kvėdarnoje ir 1 Gineikių kaime. Iš viso pernai renovuoti ir Valstybinei komisijai perduoti 4 Šilalėje esantys daugiabučiai namai, dar 3 daugiabučiuose (Šilalėje ir Kvėdarnoje) pradėti renovacijos darbai. 2023 m. 6 daugiabučiams gauti statybos darbų leidimai ir šiemet turėtų prasidėti jų renovacija.

Tiesa, verta pažymėti, jog pasitaiko atvejų, kuomet daugiabučiai būna išbraukiami iš projekto, nes dėl esamų namo gyventojų skolų, negaunama finansavimo. Taip pat problemų pasitaiko ir kuomet po skelbtų rangos darbų konkursų negaunama pasiūlymų dėl prieš keletą metų parengtų investicinių planų, kurie nebeatitinka šių dienų kainų, tačiau šie investiciniai planai yra tikslinami ir ateityje bus teikiami daugiabučių namų atnaujinimo programai.

Remiantis Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros interaktyviu žemėlapiu, Šilalės rajono savivaldybė iš 60 savivaldybių pagal renovuotų daugiabučių namų dalį užima išties aukštą – šešioliktąją vietą.

Svarstantiems, kodėl naudinga dalyvauti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, atsakome – sumažėję mokesčiai už šildymą, pasikeitusi namo išvaizda ir pakilusi būsto vertė – tai tik dalis pliusų. Renovacijos metu atnaujinamos šildymo, karšto vandens ir nuotekų sistemos, įrengiamas naujas šilumos punktas, įstiklinami seni balkonai, apšiltinamos išorinės sienos ir stogas. Taip pat pakeičiamos senos laiptinės durys ir bendro naudojimo patalpų langai, atliekamas laiptinių remontas bei kiti svarbūs darbai. Verta paminėti, jog fasado apdailos priemones galima rinktis iš plačios medžiagų pasiūlos.

Susidomėję galimybe renovuoti savo daugiabutį namą ar norintys gauti daugiau informacijos, galite kreiptis į savo namo administratorių arba Šilalės rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir statybos skyriaus statybos inžinierių Arūną Ričkų, tel. (8 449) 45336, mob. 865617395.

 

Šilalės rajono savivaldybės administracija