Socialiniai darbuotojai teikia pagalbą įvairioms visuomenės grupėms: vaikams, jaunuoliams, šeimoms, žmonėms su negalia, senjorams.

Viešojoje erdvėje visuomenei paskleista vienašališka, žeminanti socialinio darbuotojo garbę ir orumą informacija, nepagrįsta jokiais faktais, remiamasi ne argumentais, o emocijomis.

Šilalės rajono savivaldybės administracija, atsižvelgdama į pranešimus dėl neveiksnaus asmens nepriežiūros, pateikė teismui pareiškimą, kuriuo prašė nušalinti suinteresuotą asmenį E. B. nuo neveiksnaus asmens V. M. globėjos ir turto administratorės pareigų ir paskirti Adakavo socialinių paslaugų namus neveiksnaus asmens globėju bei turto administratoriumi.

Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmų 2023 m. spalio 19 d. nutartyje konstatuojama, kad iš byloje pateiktų įrodymų nustatyta, kad E. B. netinkamai atlieka pareigas, neužtikrina globotinės teisių ir interesų apsaugos: negyvena kartu su globotine, o dėl atstumo tarp jų gyvenamųjų vietų ir dėl to, kad negali esant būtinumui atvykti pas globotinę, neužtikrina, kad ši tinkamai vartotų paskirtus vaistus. Be to, nustatyta, kad E. B.  leidžia globotinei gyventi kartu su alkoholį vartojančiu broliu, teigia, kad brolis gali pasirūpinti seserimi, nors brolis yra neįgalus. Tačiau dėl konfliktų su alkoholį vartojančiu broliu ar jo moterimis, V. B. bijo eiti miegoti į namus, todėl miega pašiūrėse pas kitus asmenis.

Atsižvelgiant į byloje surinktus duomenis, išklausius byloje suinteresuotų asmenų liudijimus, Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmų 2023 m. spalio 19 d. nutartimi Šilalės rajono savivaldybės administracijos prašymas patenkintas, nušalintas suinteresuotas asmuo E. B. nuo neveiksnios V. M. globėjos ir turto administratorės pareigų. Neveiksnaus asmens globėju ir turto administratoriumi paskirti Adakavo socialinių paslaugų namai.

Teismas  nustatė nutartį vykdyti skubiai. Atsižvelgiant į teismo nutartį, Adakavo socialinių paslaugų namai nedelsiant privalėjo vykdyti teismo sprendimą. Laukuvos seniūnijos socialinė darbuotoja neprivalėjo dalyvauti neįgaliojo asmens perdavimo procedūroje naujiems globėjams.

Adakavo socialinių paslaugų namų darbuotojai paskambinus telefonu ir paprašius atlikti tarpininkavimo paslaugą, socialinė darbuotoja padėjo naujai paskirtiems globėjams vykdyti teismo nutartį, kad neveiksnus asmuo gyventų saugioje aplinkoje.

Kyla klausimas, ar Šilalės rajono savivaldybės administracija turėjo laukti, kol atsitiks nelaimingas atsitikimas? Būtina pabrėžti, kad teismas, o ne socialinė darbuotoja ar savivaldybės administracija priėmė sprendimą nušalinti neveiksnaus asmens globėją ir turto administratorių. Teismas suteikė teisę nesutikus su sprendimu jį apskųsti. Šia teise nebuvo pasinaudota.

Šilalės rajono savivaldybės administracija yra įsitikinusi, kad kiekvienas žmogus turi teisę į ramią, saugią kasdienybę.

Linkime stiprybės visiems socialiniams darbuotojams nelengvame, bet reikalingame darbe, teikiant ir užtikrinant kokybiškas socialines paslaugas Šilalės rajono savivaldybės žmonėms, ir laiku reaguoti į kiekvieną žmogų, kuriam reikalinga skubi pagalba.

 

Šilalės rajono savivaldybės administracija