Visi pareiškėjai, pateikę paraiškas, privalo laikyti geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimų, todėl Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) primena pagrindinius įsipareigojimus.
Ūkininkai, siekiantys įgyvendinti 5 GAAB standartą „Žemės dirbimo valdymas siekiant sumažinti dirvožemio degradacijos riziką ir eroziją, be kita ko, atsižvelgiant į šlaito nuolydį“, šlaituose, statesniuose nei 12 proc., privalo laikytis šių reikalavimų:
  • Neauginti kaupiamųjų žemės ūkio augalų, tai yra šakniavaisių ir šakniagumbių (Klasifikatoriaus kodai BUR, MOR, KAL, SVO, POR, ČES, SAL, RID, RDK, GRE, ROP, PAS, BUL, CUR, PAR, DAK, DAM).
  • Nuo lapkričio 15 d. iki kovo 1 d. užtikrinti bent minimalų žolinių augalų auginimą (apsėti, palikti ražienų laukus per žiemą arba palikti kitas augalų liekanas). Draudžiama nuėmus derlių apdirbti ražienas ar augalų liekanas, jei neplanuojama nurodytu laikotarpiu apsėti.
  • Draudžiama vaismedžių ir vaiskrūmių plotuose ir jų tarpueiliuose dirbti ir purenti žemę.
Atkreiptinas dėmesys, jog už nurodytų reikalavimų nesilaikymą yra taikomos GAAB reikalavimų pažeidimų sankcijos, tačiau jeigu nustatytas erozijai jautrios teritorijos plotas deklaruojamas lauke yra mažesnis nei 10 proc., bet ne didesnis kaip 1 ha, už reikalavimų nesilaikymą sankcija netaikoma.
Naudinga informacija