MerasŠių metų balandžio 27-ąją Šilalės rajono savivaldybės mero pareigas pradėjo eiti Tadas Bartkus, kuris dalijasi savo įžvalgomis ir nuveiktais darbais per daugiau nei tris mėnesius trukusį šios kadencijos laikotarpį.

Pirmiausia sudarytos įvairios komisijos, darbo grupės, komitetai, paskirti vicemerai ir administracijos direktorius, kurių dėka darbai gali vykti sklandžiau ir operatyviau. Meras kartu su komanda vertino ir peržiūrėjo jau pradėtus projektus, performavo biudžetą.

„Šis laikotarpis nebuvo lengvas. Pradėta išties nemažai gatvių tvarkymo darbų, tęsiami seni ir planuojami nauji projektai, organizuota įspūdinga Šilalės miesto jubiliejinė gimtadienio šventė, vyko įvairūs darbiniai susitikimai, bendruomenių renginiai“ – sako meras T. Bartkus.

Dėmesys švietimui

Siekiant atnaujinti Dariaus ir Girėno progimnaziją, planuojama ją pritaikyti visos dienos mokyklos veiklai ir taip užtikrinti vaikų neformaliojo švietimo vystymą, kokybišką vaikų užimtumą popamokiniu laikotarpiu, skatinti vaikų meniškumą ir kūrybiškumą. Svarbu ir tai, jog tėveliai turės kur palikti savo vaikus, kol patys bus darbe, o mažieji rajono gyventojai galės turiningai praleisti laiką įvairiose šiuolaikinio šokio, aerobikos, grojimo muzikos instrumentais, dailės ir kituose popamokiniuose būreliuose. Šiam projektui įgyvendinti rengiamas investicinis pastato projekto planas, planuojama suma – apie 2 mln. Eur iš Europos Sąjungos fondo lėšų. Puiki žinia, jog įgyvendinant Tūkstantmečio mokyklų programą, bus sutvarkytas progimnazijos pradinukų korpusas, kuris neretai kelia tėvelių ir mokinių nepasitenkinimą.

Meras džiaugiasi, jog savivaldybės taryba pritarė ir kitam teikimui – nuo šių metų rugsėjo 1-osios visiems rajono pirmokams įteikti priemonių krepšelius, kas tikrai palengvins tėvelių ir mažųjų pasiruošimą mokslo metų pradžiai.Pirmokų krepšelis

Reikia pasidžiaugti ir tuo, jog Kaltinėnuose bus įrengtos patalpos papildomai darželio grupei, kuri suteiks galimybę tėveliams greičiau grįžti į darbus, o vaikams turiningai laiką leisti bendraamžių būryje.

Kelių tvarkymas

Gyventojams visuomet svarbi kelių būklė. Nors dalis tvarkomų kelių projektų pradėti įgyvendinti dar praėjusią kadenciją, tačiau, kol darbai užbaigiami, kartu su specialistais tenka tikslinti detales, važiuoti į objektus. „Galiu pasidžiaugti, jog ištisiniu asfalto sluoksniu išasfaltuota prasčiausia Tūbinių kaimo Gardavos gatvės dalis, taip pat Kaltinėnų miestelio Turgaus gatvės, Žvingių miestelio Jūros gatvės, Požerės kaimo Sietuvos gatvės, Žadeikių miestelio Šilalės gatvės, Pajūralio miestelio Upynės gatvės atkarpos. Įgyvendinant I etapo darbus Kvėdarnos sen. Grimzdų kaimo K. Jauniaus gatvėje baigta asfaltuoti 1300 m ilgio kelio atkarpa. II etapo metu bus asfaltuojama K. Jauniaus g. atkarpa iki Kvėdarnos miestelio ribos. Šią vasarą išasfaltuota Šilalėje esanti Lakštingalų gatvė ir Vabalų kaimo Paršežerio gatvė“ – dalinasi meras. Atsižvelgiant į gyventojų siūlymus ir į tai, kad Šilalėje esančioje Kovo 11-osios gatvėje vyksta intensyvus transporto priemonių eismas, trūksta automobilių stovėjimo vietų ir neretai susidaro avarinės situacijos, savivaldybės tarybai teiktas ir patvirtintas siūlymas dėl šios gatvės atkarpos rekonstravimo, įrengiant papildomas automobilių stovėjimo vietas, projekto parengimo paslaugų pirkimo. Tikimasi, jog turint projektą, bus greitai pradėti rekonstravimo darbai ir išspręsta ši gyventojus kamuojanti problema.

Galime pasidžiaugti ir šiemet nupirktais dviem traktoriais, kurie skirti rajono kelių ir aplinkos priežiūrai. Ateities planuose ir dar vienas traktorius, skirtas įvairiems darbams.

https://silale.lt/wp-content/uploads/2023/09/3.jpg
Lakštingalų gatvės darbų apžiūra

Krašto įvaizdžio kūrimas

Siekiant į kraštą pritraukti turistų ir investicijų, garsinti Šilalės rajono savivaldybę Lietuvoje ir už jos ribų, svarbu turėti identitetą, kurio šiuo metu mūsų kraštas stokoja. Tuo tikslu ieškoma įmonė, kuri sukurs mūsų rajono logotipą, šūkį ir vizualinę kalbą, pabrėžiančią mūsų krašto išskirtinumą bei palengvinančią atpažįstamumą.

„Kurdami kuo įsimintinesnę jubiliejinę miesto šventę, ieškojome rėmėjų, bendravome ir žinia apie įsimintinus ir išskirtinius renginius dalinomės su regiono viešosios informacijos skleidėjais. Prisimindamas, kiek daug žiūrovų ir šventės dalyvių susirinko į miesto gimtadienį ne tik iš mūsų rajono, neabejoju, jog jiems suorganizuota šventė sukūrė puikų ir teigiamą įvaizdį apie mūsų kraštą“ – įspūdžiais dalinasi T. Bartkus.

Akimirkos iš Šilalės miesto šventės

Svarbus kiekvienas darbas

„Galbūt kai kurie darbų svarbą skaičiuoja pagal projekto vertę, tačiau ir mažesni darbai gyventojams atneša naudą ir džiaugsmą. Galime pasidžiaugti, jog prie Šilalės tvenkinio įrengta geriamojo vandens stotelė, iš kurios praeiviai gali prisipilti vandens į savo nešiojamas gertuves ar kitą atsineštą daugkartinę tarą, atsigerti tiesiog vietoje ar pagirdyti savo augintinius. Džiugu ir dėl rajone atsiradusių tekstilės konteinerių, netrukus gyventojams bus pradedami dalinti stiklo ir antrinių žaliavų surinkimo konteineriai“ – sako meras. „Atrakintos“ savivaldybės durys – nors ir nedidelis, tačiau svarbus darbas, sumažinęs nepatogumus gyventojams. Kad gyventojams svarbus bendravimas, meras gali įsitikinti ir įvairių seniūnijose vykstančių renginių metu: „stengiuosi dalyvauti bendruomenės renginiuose, nes tai puikus būdas susitikti su krašto gyventojais, pabendrauti, išgirsti ne tik jų džiaugsmus, bet ir problemas, paieškoti sprendimo būdų joms išspręsti“ – teigia T. Bartkus.

https://silale.lt/wp-content/uploads/2023/09/5.jpg https://silale.lt/wp-content/uploads/2023/09/6.jpg

Susitikimai ir bendradarbiavimo klausimai

Per šį trijų mėnesių laikotarpį organizuotas ne vienas svarbus susitikimas: Šilalės rajone lankėsi Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Jaunimo reikalų agentūros direktorius Jonas Laniauskas ir kiti svarbūs svečiai, su kuriais aptarti rajonui aktualūs klausimai. Kasdien vyksta darbiniai susitikimai su skyrių specialistais, su kuriais aptariami įgyvendinami ar planuojami projektai, dalyvaujama darbiniuose susitikimuose regione ir kituose šalies miestuose. Neretai problemoms išspręsti tenka kreiptis į kitas institucijas, įstaigas. „Atsižvelgdamas į gyventojų poreikius ir prašymus bei augantį siuntų siuntimo bei gavimo poreikį, raštu kreipiausi į uždarųjų akcinių bendrovių „Ominva“, „Venipak, „DPD“ ir „Itella logistics“ atstovus, prašydamas rasti galimybę įrengti paštomatus didžiosiose rajono seniūnijose. Raštu kreiptasi ir į Žemės ūkio ministeriją dėl galimybės per sausrą papildomai paruošti pašaro iš tų plotų, kurie deklaruojami kaip žaliasis pūdymas“ – keletą iš daugelio raštų prisimena T. Bartkus.

https://silale.lt/wp-content/uploads/2023/09/7.jpg

Įgyvendinami projektai ir ateities planai

Siekiant taupyti biudžeto lėšas, dar liepos pradžioje rajone pradėtas apšvietimo modernizavimas, paprastus gatvės šviestuvus pakeičiant į ekonomiškesnius ir taupesnius LED šviestuvus. Iki metų galo 9 seniūnijose planuojama atnaujinti 722 šviestuvus ir tiek pat gembių. Taupyti biudžeto lėšas turėtų ir Lentinės kaime įrengtas 950 kW galingumo saulės jėgainių parkas. Jėgainei pradėjus veikti, elektra bus aprūpinta Šilalės rajono savivaldybės administracija, seniūnijos, muziejai ir kiti pastatai.

https://silale.lt/wp-content/uploads/2023/09/8.jpg

Tęsiant apie darbus, susijusius su elektra, verta paminėti ir Šilalę pasiekusius pirmuosius du elektrobusus. Netrukus į Šilalę bus atvežtas ir paskutinysis elektrobusas. Siekiant užtikrinti tinkamą jų eksploataciją, prie autobusų stoties projektuojamos dvi aukštos įtampos įkrovimo stotelės. Dar trys stotelės, skirtos lengviesiems automobiliams, projektuojamos prie Šilalės rajono ligoninės, miesto stadiono ir Pajūrio seniūnijos pastato.

https://silale.lt/wp-content/uploads/2023/09/9.jpg

Labai svarbūs su vandens kokybe ir nuotekų tinklais susiję projektai. Gyventojus turi pasiekti išvalytas ir higienos reikalavimus atitinkantis vanduo. Tuo tikslu įrenginėjami vandens gerinimo įrenginiai Didkiemyje ir Nevočiuose. Ateityje, laikotarpyje nuo 2023-2027 m., planuojama įrengti vandens gerinimo įrenginius Naujajame Obelyne, Teneniuose, Drobūkščiuose, Biržų Lauke ir Bilionyse, naujus vandens ir nuotekų tinklus Upynoje, Pajūralyje, Bijotuose bei nuotekų valymo įrenginius Žadeikiuose, Upynoje ir Pajūralyje.

„Verta sugrįžti ir prie kelių tvarkymo temos, nes planų šiuo klausimu turime išties nemažai“ – sako meras. Jis vardija, jog pernai parengtas techninis darbo projektas, kuriame numatyta atlikti Šilalės Kvėdarnos gatvės dangų konstrukcijos pakeitimą, šaligatvių ir automobilių tilto per Lokystos upę kapitalinį remontą,  įrengti paviršinio lietaus vandens surinkimo, nuvedimo ir valymo sistemas, pėsčiųjų ir dviračių taką, modernizuoti apšvietimo tinklus. Sąmatinė projekto vertė – 2210 tūkst. Eur, iš kurių Šilalės rajono savivaldybės dalis – 60 tūkst. Eur. Įgyvendinti projektą kelio valdytojas AB Lietuvos automobilių kelių direkcija planuoja 2024–2026 metais.

Administracijos užsakymu UAB „4D projektai“ rengia Struikų kaimo sodų bendrijose esančių Tiesiosios, Paparčio gatvių bei dalies Ramunės ir Lelijų gatvių apšvietimo įrengimo techninį darbo projektą. Vietovė tankiai apgyvendinta, techninės sąlygos ypač sudėtingos, todėl projektavimas užsitęsė šiek tiek ilgiau nei planuota, tačiau darbus planuojama atlikti per 2024 metus.

Norėdama užtikrinti patogesnį rajono gyventojų bei svečių patekimą prie neseniai sutvarkyto Padievaičio piliakalnio Kvėdarnos seniūnijoje, administracija rengia Piliakalnio gatvės atkarpos nuo miestelio iki  piliakalnio kapitalinio remonto projektą. Ketinama išasfaltuoti gatvę (III kategorijos vietinės reikšmės kelias), pakeisti prie piliakalnio esančios automobilių stovėjimo aikštelės dangą, įrengti pėsčiųjų takelį iki kabančio tilto per Jūros upę. Projektą įgyvendinti numatyta 2024–2025 metais, lėšos – iš funkcinės zonos Tauragė+ finansavimo programos.

Planuojamas ir dviračių tako Šilalės aplinkkelyje nuo Šilų kaimo iki degalinės, esančios prie žiedo link Pajūrio ir Kvėdarnos miestelių (3 km) įrengimas. 2024 metais numatomas šio tako techninio projekto parengimo darbų pirkimas. Planuojama, jog darbai turėtų būti atlikti 2025 m.

Gyventojams svarbūs ne tik keliai, bet ir kiti patogumai, laisvalaikio praleidimo būdas. „Ateities perspektyvose Šilalės rajone numatyta atnaujinti esamas ir įrengti naujas žaidimų aikšteles, skirti didesnį dėmesį sporto entuziastams, rekonstruojant krepšinio aikštelę, esančią prie miesto stadiono, artimiausiu metu įveiklinant baigiamą statyti Šilalės sporto ir laisvalaikio centrą“ – planais dalijasi meras T. Bartkus.

https://silale.lt/wp-content/uploads/2023/09/10.jpg

Jau kitais metais ketinama pradėti Šilalės miesto centre esančio Dariaus ir Girėno skvero rekonstrukcijos darbus. Meras tikisi, jog mėgstantys gamtą ir pasivaikščioti, netrukus galės džiaugtis ir atnaujintu pažintiniu pėsčiųjų dviračių taku aplink Paršežerio ežerą, vedančiu iki turistų pamėgtos kūlgrindos. Techninį projektą rengia Varnių regioninis parkas, numatomas atnaujinamo tako ilgis – 3,5 km.

Prie ateities planų numatytos ir daugiabučių namų statybos Šilalės mieste, tarp Aušros ir Vytauto Didžiojo gatvių. Įgyvendinant šį projektą, rangovas įsipareigoja pastatyti keturis keturių aukštų daugiabučius namus. Pirminiame etape planuojama 1 daugiabučio namo statyba. Numatoma, jog pirmame aukšte bus žmonėms su negalia pritaikyti butai. Aplink pastatus yra numatoma įrengti 120 automobilių stovėjimo vietų.

https://silale.lt/wp-content/uploads/2023/09/11.jpg

Verta paminėti ir šiuo metu Gūbrių k. (gyventojų vadinamose Naujosiose kapinėse) projektuojamą 45 vnt. nišų kolumbariumą ir pelenų išbarstymo zoną, gyventojams suteiksiančius daugiau pasirinkimo galimybių, kaip atsisveikinti su savo artimaisiais.

https://silale.lt/wp-content/uploads/2023/09/12.jpg

Dar viena naujovė, kurią planuojama įgyvendinti, tai sukurti virtualų problemų žemėlapį. Sukūrus jį, gyventojai Šilalės rajono savivaldybės svetainėje galės registruoti rajone iškilusias problemas, susijusias su keliais, apšvietimu, sugadintu viešuoju turtu ir kt.

„Eidamas į rinkimus sakiau, jog aš ir mano komanda nebijome iššūkių ir per šią kadenciją darysime viską, jog reikalingus pokyčius pajustų kiekvienas rajono gyventojas“ – apibendrindamas sako Šilalės rajono savivaldybės meras Tadas Bartkus.

Šilalės rajono savivaldybės administracija