Šiuo metu jau baigiamas įgyvendinti projektas „Kraštovaizdžio formavimas Šilalės miesto Orvydų g. esančioje teritorijoje“. Orvydų parko sutvarkymas turi reikšmingos įtakos Šilalės miesto kraštovaizdžio būklės pagerinimui, susisiekimui tarp pagrindinių miesto želdynų teritorijų – tvenkinio, Bendruomenių parko ir pušyno. Taip pat teritorija pritaikoma visuomenės poreikiams: važiuoti dviračiais, pasivaikščioti, pasyviam ir aktyvesniam poilsiui.

Įgyvendinant projektą, teritorija išvalyta nuo menkaverčių ir ligotų medžių bei savaiminių krūmynų, įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, poilsio zonos, apželdinta teritorija. Svarbu pažymėti, jog į tvarkomą sklypą, kuriame įgyvendinamas projektas, patenka 2,5 ha valstybinio miško plotas. Šis plotas priskiriamas ekosistemų apsaugos miškams, kuriuose palaikomas bei stiprinamas esamas kraštovaizdžio natūralumas.   Kadangi vienas iš projekto tikslų – išlaikyti ir išsaugoti esamą natūralų kraštovaizdį, pagal projektą dalį teritorijos turėtų puošti natūralios pievos. Tokios pievos apsaugo dirvožemį nuo erozijos, jos atsparesnės karščiui, o žydintys augalai tampa svarbiu maisto šaltiniu vabzdžių pasauliui. Šienaujamų žaliųjų plotų mažinimas populiarus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Pažymime, jog tiek Šilalės rajono savivaldybė, tiek miesto seniūnija dės pastangas, jog natūralios pievos būtų prižiūrimos, išlaikytų estetinį vaizdą ir nesukeltų gyventojams nepatogumų.  Zonose, kur įrengtos vaikų sūpynės ir muzikos instrumentai, vyraus šienaujama veja.

Teritorija taip pat apsodinta ievomis, hortenzijomis, putinais, paprastaisiais sidabrakrūmiais, įvairių rūšių klevais ir liepomis, sakuromis, pušimis, alyvomis ir kitais augalais. Joje įrengtos šachmatų ir šaškių žaidimų vietos, lauko biblioteka, suolai, suoliukai ir stalai, dviračių stovai, šiukšlių dėžės, šunų ekskrementų šiukšliadėžės, nameliai vabzdžiams, inkilai, sūpynės ir lauko muzikos instrumentai. Link pušyno, Šilo gatvėje, įrengtas trinkelių takas ir apšvietimas.

Projektas finansuotas iš Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 5 prioriteto „Aplinkosauga, gamtos išteklių darnus naudojimas ir prisitaikymas prie klimato kaitos“ 05.5.1-APVA-R-019 priemonės „Kraštovaizdžio apsauga“. Projekte numatyta, jog Europos Sąjungos finansuojamos lėšos – 257797,78 Eur, prisidėjimas iš Savivaldybės biudžeto – 45 493,73 Eur. Dėl susidariusių papildomų darbų ir tokių nefinansuojamų darbų kaip trinkelių klojimas, vandentiekio įrengimas ir kt. iš savivaldybės biudžeto prie projekto papildomai prisidėta 139021,23 Eur. Bendra projekto vertė – 442312,74 Eur.

Šilalės rajono savivaldybės administracija