Ar žinote, kad pirmieji teatrų festivaliai, sueigos ir įvairūs teatralų susibūrimai buvo pirmųjų Olimpinių žaidynių Graikijoje dalis? Jau tuomet, VIII a. pr. m. e., tarpusavyje varžėsi trijų mūzų – Melpomenės, Kaliopės ir Talijos – globotiniai. Tačiau per beveik tris tūkstančius metų varžytuvės virto teatrų šventėmis. Viena tokių – Bijotų dvaro festivalio Teatrų sueiga – teatralus ir žiūrovus sukvies liepos 1-ją prie Baublių muziejaus kluono.

Praėjusių metų vasarą Bijotuose vykusi pirmojo festivalio Teatrų sueiga sulaukė itin gerų žiūrovų ir dalyvių atsiliepimų, todėl buvo nuspręsta sueigą daryti ir šiemet.

  • Dviejų spektaklių žiūrovams, panorusiems popietę praleisti su teatru, gali neužtekti, keturių – per daug, todėl, ko gero, trys vaidinimai – tinkamiausias pasirinkimas, – kalbėjo Teatrų sueigos projekto vadovė Rima Latožienė. Pakvietėme teatralus iš Skirsnemunės, Kalvarijos ir Skaudvilės. Prisijungs ir Tauragės literatai, kurie savo eilėmis užpildys trumpas pertraukėles tarp vaidinimų: trys rimti vyrai skaitys nerimtas eiles.

Eugenijus Šaltis, atlydėsiantis Tauragės „Žingsnių“ klubo literatus juokavo, kad vyrai poetai jaučia diskriminaciją, todėl ir sugalvojo vien vyriška draugija atvažiuoti:

  • Galima ir taip pajuokauti, o jei rimtai, gal prie mūsų prisijungs ir klubo moterys. Turime puikių autorių ir tokių pat eilių: linksmų bei rimtų, tad tikrai atvyksime ir tarp vaidinimų savo eilėmis dalinsimės su teatrų sueigos žiūrovais.

Dažnai sakoma, kad teatras yra būdas išgydyti sielas. Tam puikiai tinka ir komedija, ir tragedija. Na, tragedijų prie Bijotų kluono gal ir nebus, bet bus galima išvysti net dvi komedijas. Viena jų – puikiai visiems žinoma brolių Antano bei Juozo Vilkutaičių, pasivadinusių vienu Keturakio slapyvardžiu, seniausia lietuvių kalba suvaidinta pjesė „Amerika pirtyje“. Ją suvaidins Jurbarko kultūros centro, Skirsnemunės teatras „Pakeleivis“, vadovaujamas režisierės Birutės Šneiderienės. „Pakeleivio“ teatras Bijotų teatrų sueigoje dalyvavo praėjusiais metais ir sulaukė didelio žiūrovų palaikymo.

Pirmojoje Bijotų dvaro festivalio Teatro sueigoje praėjusiais metais dalyvavo ir skaudviliškiai teatralai. Tačiau šiemet iš Skaudvilės atvyks literatų klubas „Laiko lašai“. Jie pristatys Tauragės kultūros centro Skaudvilės skyriaus režisierės Zitos Jurevičienės literatūrinę-muzikinę dedikaciją Ievai Simonaitytei „Pasivaikščiojimas su Šventvakarių Ėve”.

Ant kluono scenos po Bijotų ąžuolais šiemet pasirodys ir labai tituluotas, daugelyje festivalių apdovanotas ir aukštai įvertintas Kalvarijos mėgėjų teatras „Titnagas“, vadovaujamas Kęstučio Krasnicko. Žiūrovams sielas gydyti šio teatro aktoriai žada pasitelkdami komediją „Brangusai pabučiavimas“.

Tad norintys pailsėti, atvykite liepos 1-ją į Bijotus, kur nuo pietų jūsų lauks šmaikštūs ir tuo pačiu metu rimti aktoriai bei poetai.

Sueigos pradžia nuo 13 val. Renginys nemokamas.

Irina Sadauskienė