Praėjusios savaitės pabaigoje, birželio 16 d., Šilalėje lankėsi delegacija iš Lenkijos, Rybno savivaldybės ir Varmijos Mozūrų (Warmia ir Mazury) universiteto. Susitikimo tikslas – aptarti bendradarbiavimo galimybes vykdant bendrą projektą dėl nuotekų dumblo tyrimų bei perdirbimo. Pasitarime su svečiais dalyvavo Šilalės rajono savivaldybės vicemeras Ignas Gužauskis, administracijos direktorius Andrius Jančauskas, Investicijų ir statybos skyriaus vedėjas Martynas Remeikis, vyriausioji specialistė Vita Monkevičienė ir UAB „Šilalės vandenys“ direktorius Remigijus Vėlavičius.

Susitikimo pradžioje delegacija iš Lenkijos pristatė savo mieste įgyvendintus projektus, susijusius su aplinkosauga. Rybne aplink ten esančius ežerus įrenginėjama infrastruktūra, skirta turizmui ir jų aplinkos priežiūrai, pristatyta viena moderniausių gaisrinių Lenkijoje, kurioje naudojama elektra, išgauta iš saulės energijos, įrengti šilumos siurbliai, rekuperacija, surenkamas ir laistymui bei kitiems tikslams naudojamas lietaus vanduo. Vėliau vyko diskusija apie vandens valymo įrenginius, nuotekų dumblą, jo perdirbimo ir panaudojimo galimybes.

Po pristatymo vykta apžiūrėti UAB „Šilalės vandenys“ valymo įrenginių, kur bendrovės direktorius papasakojo apie įrenginių specifiką, aptarė iškylančias problemas. Vėliau Lentinės kaime apžiūrėtas statomas 950 kW galios  saulės elektrinių parkas. Svečių vizitas Šilalėje baigtas Šilalės sporto ir laisvalaikio centro bei baseino apžiūra.

Nusprendus dalyvauti bendrame projekte su Lenkija dėl nuotekų dumblo tyrimų bei perdirbimo, tikimasi, jog bus rasti racionalūs sprendimai, kaip efektyviau būtų galima panaudoti susidariusį nuotekų dumblą.

Šilalės rajono savivaldybės administracija