Šilalės rajono savivaldybės administracija kviečia rajono gyventojus balsuoti Gyventojų iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti, projektų idėjų atrankoje. Ši atranka – tai naujas būdas rajono bendruomenei išreikšti savo poreikius ir dalyvauti vietos savivaldos problemų sprendime ir viešųjų lėšų paskirstyme.  2023 metais Administracija gyventojų iniciatyvoms įgyvendinti skyrė 20 tūkst. Eur. Balsuoti už vieną jiems patikusią idėją gali visi rajono gyventojai, vyresni nei 16 metų. Balsavimas vyksta elektroniniu būdu bei įprastu – užpildant balsavimo biuletenius gyvenamosios vietos seniūnijose. Nuomonę galite išreikšti iki 2023-07-11 23:59 val.

Susidūrus su balsavimo sutrikimais, kviečiame susisiekti su Veiklos administravimo skyriaus kompiuterių sistemų specialistu Arūnu Bartkumi el. paštu arunas.bartkus@silale.lt arba telefonu (8 449) 45 347, 8 675 96 127.

Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Bilionių sen., Bilionių k., Bilionių piliakalnio prieigos Projekto tikslas – sukurti visuomenei patrauklią aplinką ir pagerinti viešąją infrastruktūrą lankytinose krašto vietose, skatinant domėtis krašto istorija, kultūra, tradicijomis. Projekto uždavinys – įrengti turistų, piligrimų ir vietos gyventojų poilsiui skirtą ąžuolo medienos pavėsinę su lauko baldais. Bilionių piliakalnis, dar vadinamas Švedkalniu, o kai kurių istorikų ir archeologų laikomas galima Pilėnų pilies vieta, yra gausiai lankomas turistų ir piligrimų. Čia nuolat vyksta įvairūs kultūriniai renginiai ir šventės. Šalia piliakalnio eina pėsčiųjų ir dviračių takas, “Camino Lituano” trasa, tolėliau – žiemos slidinėjimo centras. Pavėsinė būtų įrengta senosios vietoje, kuri buvo populiari keliautojų sustojimo vieta. Įrengta pavėsinė suteiks galimybę atvykusiems ir vietos žmonėms pailsėti šalia tvenkinio augančių ąžuolų apsuptyje. Tuo pačiu bus padidintas Bilionių apylinkėse esnačių lankytinų objektų patrauklumas ir pritraukta daugiau turistų ir keliautojų.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Kvėdarnos sen., Pajūralio k., Jūros g. 15 Projekto tikslas – sutvarkyti prie Pajūralio bendruomenės namų esantį sklypą ir įrengti naujus infrastruktūros objektus: pastatyti pavėsinę, sumontuoti lauko muzikos instrumentus, lauko treniruoklį, pakabinti supynes. Įrengus viešąją erdvę, bus sudaromos sąlygos įvairaus amžiaus gyventojų ir svečių aktyviam ir pasyviam laisvalaiko leidimui. Įrengus poilsio ir laisvalaikio zoną, bus skatinama piliečių iniciatyva rajone, aktyvinami ir suburiami bendruomenės nariai bendram tikslui: gerinti socialinę, gyvenamąją aplinką ir viešąją infrastruktūrą. Įrengta erdvė suteiks galimybę įvairaus amžiaus žmonėms laiką leisti kartu: vaikai ir jaunimas galės sportuoti, o vyresni gyventojai susitikti ir pabendrauti pavėsinėje ar supynese. Bus sukurta harmoninga vieta gryname ore, kuri paskatins sveikesnį gyvenimo būdą, gerins tarpusavio ryšius ir emocinę sveikatą. Įrengimo darbai, kurių didelę dalį atliktų patys gyventojai, sustiprintų bendrystę, susitelkimą ir gebėjimą tartis.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos teritorija Projekto tikslas – įrengti vaikų žaidimų aikštelę vaikams ir jų teveliams. Laukuvos miestelyje ir jo apylinkėse gyvena daug jaunų, taip pat daugiavaikių ir socialiai remtinų šeimų, kurios neturi tinkamai erdvės laisvalaikio praleidimui. Laukuvos gimnazijos teritorijos žaliojoje zonoje įrengus žaidimų aikštelę, atsirastų galimybė kokybiškam ir aktyviam šeimų poilsiui. Įgyvendintas projektas paskatintų vaikų fizinį aktyvumą lauke, pagerintų socialinį komunikavimą tarp kartų, padidintų socialinę atskirtį jaučiančių vaikų integraciją ir puoselėtų draugiškos kaimynystės principus.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos teritorija Projekto tikslas – suteikti galimybę vaikams ir gimnazijos moksleiviams po pamokų ar pertraukų metu išbandyti savo kūrybines galias muzikos srityje: improvizuoti ir eksperimentuoti su gaidomis, pajausti muzikos instrumentų galią ir kurti unikalias melodijas. Tam tikslui būtų įrengti lauko muzikos instrumentai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad muzikos terapija padeda atsipalaiduoti po patirto streso ar sunkios dienos, todėl įgyvendintas projekto priemonės gerins emocinę vaikų būklę, skatins bendravimą ir kūrybiškumą, kartu motyvuos siekti geresnių mokymosi rezultatų. Pajūrio miestelio svečiams tai būtų dar viena lankytina vieta, o būsimų mokinių tėveliams – priežastis pasirinkti būtent Pajūrio Stanislovo Biržiškos gimnaziją.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Šilalės miesto bendruomenių parkas Projekto tikslas – paskatinti įvairių amžiaus grupių gyventojus išeiti iš „komforto zonos“ – namų ir daugiau laiko leisti gryname ore. Bendruomenių parko teritorijoje būtų įrengti betoniniai šachmatų (šaškių), stalo teniso, stalo futbolo stalai – protinė mankšta suderinta su sportine veikla. Nauja, iš modernių, bet natūralių ir ilgaamžių medžiagų – betono, metalo, medienos pagaminta įranga derintųsi prie gamtinio bendruomenių parko karkaso ir taps nauju traukos objektu. Patrauklus dizainas ir patogi lokacija skatintų gyventojus daugiau laiko praleisti gryname ore, bendrauti ir megzti naujus ryšius. Intelektualių ir fizinių veiklų sinergija – geros nuotaikos šaltinis bei sveikatos gerinimo priemonė.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Šilalės miesto bendruomenių parkas Projekto tikslas – populiarinti paplūdimio tinklinį ir didinti gyventojų fizinį aktyvumą. Šalia miesto tvenkinio dabar esanti tinklinio aikštelė neatitinka varžyboms keliamų reikalavimų, o šalia augantys medžiai trukdo žaidimui. Tinklinis reikalauja ypatingos dėmesio koncentracijos bei nuolatinio judėjimo, komandiškumo ir komunikacijos, tuo pačiu nereikia didelio sportinio raštingumo – šią sporto šaką mėgsta visi, bent minimaliai žinantys žaidimo taisykles. Bendruomenių parke įrengtos 2 paplūdimio tinklinio aikštelės pritrauktų tiek žaidžiančius mėgėjiškai, tiek profesionaliai besitreniruojančius. Standartus atitinkančios aikštelės leistų organizuoti varžybas ir turnyrus, kuriuos kasmet rengia įvairios Šilalės bei kitų rajonų jaunimo organizacijos.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Šilalės kaimiškoji sen., Bytlaukio k., Kaltinėnų g., buvęs mokyklos stadionas Projekto tikslas – skatinti vaikų ir jaunimo užimtumą, aktyvų laisvalaikio praleidimą, bendravimą bei bendruomeniškumą. Tam tikslui būtų suremontuota buvusios mokyklos stadiono krepšinio aikštelės danga. Sutvarkyta krepšinio aikštelė leistų organizuoti turiningą vaikų ir jaunimo laisvalaikį, taptų ne tik Bytlaukio, bet ir aplinkinių gyvenviečių bendruomenių traukos vieta, kurioje gyventojai sportuotų, bendrautų, švęstų bendras šventes.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Šilalės kaimiškoji sen., Jucaičių k., Bendruomenės namų teritorija Projekto tikslas – skatinti Jucaičių kaimo gyventojus daugiau sportuoti, praleisti laiką gryname oresusitikti ir bendrauti su kitais bendruomenės nariais. Tikslams pasiekti būtų įrengti 3 lauko treniruokliai. Patrauklesnė bendruomenės aplinka skatins gyventojus rinktis bendrai veiklai, judėti, sportuoti, sveikai gyventi, tuo pačiu jaunimą pastūmės susieti savo ateitį su kaimu ir likti čia gyventi.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Traksėdžio k., teritorija prie vandens telkinio Projekto tikslas – atnaujinti buvusią rekreacinę zoną Traksėdžio kaime: išvalyti teritoriją, vandens telkinį ir jo pakrantes, pritaikant poilsio reikmėms. Šiuo metu Traksėdžio apylinkėse nėra visuomenės poreikiams pritaikytos poilsio erdvės su vandens telkiniu. Įgyvendinus šį projektą, būtų pagerinta kaimo bendruomenės ir svečių gyvenimo kokybė, sukurta saugi ir draugiška aplinka aktyviam senjorų bei jaunų šeimų poilsiui. Rekreacinės zonos atkūrimo darbai sustiprins vietos gyventojų bendruomeniškumą, o pasiektas rezultatas padidins gyvenamosios vietos patrauklumą.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Traksėdžio k., Trako g. 5 Projekto tikslas – sukurti gražią ir patogią erdvę bendruomenės renginiams ir susibūrimams rengti. Tam tikslui šalia Traksėdžio laisvalaikio salės būtų įrengta stacionari lauko scena – pavėsinė. Šiuo metu nei gyventojai, nei meno kolektyvai neturi tinkamos vietos renginiams organizuoti, kuriuose dalyvautų didesnis kiekis žiūrovų ir dalyvių. Lauko scenos – pavėsinės įrengimas leistų organizuoti įvairius tradicinius renginius, bendruomenės šventes, meno kolektyvų ir muzikos grupių pasirodymus. Scena galėtų pasitarnauti ir kaip kasdienių bendruomenės susibūrimo vieta. Sutvarkyta, estetiška erdvė trauks tiek vietinių, tiek svečių žvilgsnį, kurs jaukesnę, patogesnę aplinką, vienys gyventojus ir stiprins bendruomeniškumo jausmą.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Upynos sen., Petkalnio k., šalia Šunijos upės Projekto tikslas – pagerinti viešąją infrastruktūrą, pritaikant turiningam šeimų laisvalaikiui. Tam tikslui būtų atgaivinta šalia užtvankos ant Šunijos upės esanti teritorija – stvarkyta aplinka, įrengti stalai, suoliukai, supynės. Šiuo projektu būtų sutvarkyta teritorija ir pritaikyta patogiam laisvalaikiui. Turtingą istoriją turinti ir dar visai neseniai buvusi populiari viso rajono gyventojų laisvalaikio praleidimo vieta atgimtų ir taptų traukos objektu. Čia būtų galima rengti iškylas, šeimų su vaikais susibūrimus ar trumpam sustoti užkąsti gamtos prieglobstyje bei paragauti šalia tekančio šaltinio vandens.
Projekto vieta Projekto tikslas Projekto nauda
Žadeikių k., šalia aikštelės prie paminklo Lietuvos 100 – čiui paminėti Projekto tikslas- įrengti poilsio – laukimo vietą Žadeikių gyvenvietėje. Žadeikiuose ir jų apylinkėse nuolat vyksta kultūrinės šventės, minėjimai, sporto varžybos. Vietos gyventojų bei svečių patogumui būtų įrengtas geokupolas. Projekto įgyvendinimas išspręstų aktualią uždaros poilsio vietos trūkumo Žadeikiuose problemą. Būtų sukurta jauki erdvė gyventojų susitikimamams prie knygos ir arbatos puodelio, maldininkų ir piligrimų atokvėpio ir meditacijos, o moksleiviams – vietinio susisiekimo autobusų laukimo vieta.