Siekiant gerosios praktikos – konsultuoti vietos bendruomenes kultūros paveldo priežiūros klausimais – KPD Telšių–Tauragės teritorinio skyriaus atstovai kartu su Valstybės teritorijų planavimo ir Statybos inspekcijos, Vakarų Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamento  ir Šilalės rajono savivaldybės administracijos specialistais šių metų gegužės mėn. 11 d. (ketvirtadienį) nuo 10 val. Laukuvos miestelyje (Eitvydaičių g. 3) organizuoja viešą konsultaciją miestelio gyventojams. Konsultacijos metu laukiama vietos gyventojų ir jiems rūpimų klausimų, susijusių su kultūros paveldo vietovei taikomais reikalavimais ir palaikomąja statinių priežiūra.

Laukuvos žemė pirmąkart paminėta 1253 m. kaip svarbus gynybinis centras ir priskiriama prie seniausių Žemaičių vietų. 1594 m. Laukuvoje jau minimas dvaras. Dar po trisdešimties metų paminėta pirma medinė Laukuvos bažnyčia. Laukuva kaip miestelis, kuris formavosi pagal radialinį planą, paminėtas 1655 m. Geografinė miestelio padėtis (sankryža tarp Rietavo ir  Kaltinėnų bei Varnių ir Kvėdarnos) leido jam 1778 m. turėti savaitinio turgaus ir dviejų prekymečių privilegiją. XX a. pradžioje miestelis tapo valsčiaus centru, kur veikė 11 krautuvių, 2 vėjo malūnai, buvo įsteigtos 2 pieninės, viešbutis ir vaistinė. Sovietmečiu miestelis tapo apylinkės centru bei kolūkio centrine gyvenviete. XX a. miestelio raidą paskatino 1938 m. šalia pastatytas Žemaičių plentas. Sovietmečiu, derinant prie jau susiklosčiusio istorinio plano, buvo parengti penki (1954 m., 1963 m., 1971 m., 1976 m., 1989 m.) gyvenvietės plano projektai.

Laukuva yra išskirtinė ne tik kraštovaizdžio kompozicine raiška, ją supančiais Treigių, Medvėgalio piliakalniais, bet ir nuostabia Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios vidaus polichromija. Miestelio raida neatsiejama nuo gaisrų, kurie įvyko ne kartą (1667 m., 1701 m., 1829 m., 1858 m., 1911 m., 1928 m.) padarydami nemažą žalą. Tačiau, nepaisant didelių išdegimo plotų, greitai būdavo atstatoma naujais vieno aukšto mediniais pastatais.

1969 m. Laukuva buvo įtraukta į urbanistikos paminklų sąrašą. 1993 m. Laukuvos miestelis (gatvių tinklas, aikštės planas ir tūrinė erdvinė kompozicija, užstatymo fragmentas, miestelio panorama) įrašytas į Kultūros vertybių registrą (unikalus kodas – 17095). Akivaizdu, kad siekiant išlaikyti miestelio unikalumą, išskirtinumą, čia taikomi tam tikri statinių priežiūros, aplinkos tvarkymo reikalavimai. Apie juos išsamiai bus galima pakalbėti, padiskutuoti būsimoje viešoje konsultacijoje.

KPD informacija

Laukuva. Algio Remeikio nuotrauka