Žemės ūkio ministerija parengė taisyklių projektą, kaip iš valstybės biudžeto paskirstyti papildomą 8 mln. Eur paramą pieno gamintojams, ypač nukritus žalio pieno supirkimo kainoms. Paraiškas paramai gauti numatoma rinkti nuo balandžio 24 iki gegužės 12 d., o paramos lėšas išmokėti nuo birželio 6 dienos.

„Atsižvelgiant į socialinių partnerių pateiktas pastabas bei pasiūlymus, pagalba bus skiriama labiausiai nukentėjusiems pieno gamintojams, ypatingą dėmesį skiriant pripažintų žemės ūkio kooperatyvų nariams, o pati išmoka didės“, – sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Nacionalinės pagalbos pieno gamintojams teikimo taisyklių projekte numatyta, kad į paramą pretenduojantys ir paraiškas pateikę pieno gamintojai privalės turėti 2023 m. kovo 1 d. savo vardu registruotų pieninių karvių. Pieno gamintojai turės būti registruoti valdos valdytojais arba partneriais ne vėliau kaip iki 2023 m. sausio 31 dienos. Pieno gamintojai ar jų sutuoktiniai negalės būti pasitraukę iš prekinės žemės ūkio gamybos ir už tai gavę ES paramą.

Taisyklių projekte nustatyta, kad parama bus paskirstyta tiems ūkiams, kurių parduodamo natūralaus pieno vidutinė 2023 m. vasario–kovo mėnesių kaina buvo ne didesnė kaip 35 ct už kilogramą.

Pagalbos dydžiai pieno gamintojams bus nustatyti atskiru žemės ūkio ministro įsakymu iki š. m. gegužės 19 d.

Numatoma, kad pagalbos dydis pieno gamintojams siektų apie 87 Eur už kiekvieną pieninę karvę. Pripažintų žemės ūkio kooperatyvų nariams išmoka būtų 10 proc. didesnė, t. y. apie 96 Eur už pieninę karvę.

Taisyklių projektas skelbiamas Teisės aktų informacinėje sistemoje iki balandžio 4 dienos.

Nacionalinės pagalbos pieno gamintojams teikimo taisyklių projektą galite rasti čia. 

 

ŽŪM ministerija