Šilalės, Jurbarko, Tauragės rajonų ir Pagėgių savivaldybių taryboms patvirtinus Tauragės regiono 2023–2029 m. funkcinės zonos strategiją, toliau sprendžiami regiono savivaldybėms aktualūs klausimai. Vienas tokių – regiono sveikatos ir socialinių paslaugų tobulinimas.

Siekiant įvertinti, kaip mūsų regione teikiamos socialinės ir sveikatos paslaugos, šią savaitę regione lankėsi Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (toliau – EBPO) ekspertai iš Suomijos ir Prancūzijos. Savaitės pradžioje Jurbarke EBPO atstovai susitiko su Jurbarko, Tauragės, Šilalės rajonų ir Pagėgių savivaldybių vadovais ir administracijų direktoriais, kur buvo pristatyta socialinių ir sveikatos priežiūros paslaugų teikimo Suomijos savivaldybių bendradarbiavimo patirtis, aptarta Tauragės regiono patirtis. Vėliau EBPO ekspertai lankėsi kiekvienoje savivaldybėje, kur apžiūrėjo gydymo ir socialinių įstaigų patalpas, išsamiau susipažino su jų teikiamomis paslaugomis. Baigiamasis vizitas vasario 9-ąją vyko Šilalėje.

Pirmojoje susitikimo dalyje EBPO specialistai susitiko su Šilalės rajono savivaldybės vadovais: meru Algirdu Meiženiu, jo pavaduotoja Lineta Dargiene, administracijos direktoriumi Gedeminu Sungaila, jo pavaduotoju Virginijumi Kvederiu, Tauragės regiono plėtros tarybos direktore Jurgita Choromanskyte, Centrinės projektų valdymo agentūros ekspertu Gediminu Česoniu, Savivaldybės gydytoja Dale Briediene, Turto ir socialinės paramos skyriaus vedėja Reimunda Kibeliene ir vyriausiąja specialiste Ramūne Rumšiene. Savivaldybės atstovai svečiams plačiau papasakojo, kokios paslaugos gyventojams teikiamos Šilalės rajono ligoninėje ir Socialinių paslaugų namuose. Po diskusijų svečiai lankėsi Šilalės ligoninės Reabilitacijos skyriuje, Socialinių paslaugų namuose. EBPO ekspertai pastebėjo, jog kai kurios paslaugos, pvz., reabilitacijos, netgi geresnės nei Suomijoje, tačiau, žinoma, yra ir ką tobulinti.

Į antrąją susitikimo dalį atvyko Jurbarko, Tauragės rajonų ir Pagėgių savivaldybių vadovai ir socialinių bei gydymo įstaigų atstovai. Jie išklausė EBPO ekspertų pristatymą apie jų šalyje teikiamas socialines ir sveikatos paslaugas, pateikė galutinius savo pastebėjimus, kas jų manymų turėtų būti tobulinama šiose srityse.

Planuojama, kad šių metų gegužės mėnesio pabaigoje–birželio pradžioje EBPO ekspertai Tauragės regiono savivaldybėms pateiks parengtas rekomendacijas dėl regiono sveikatos ir socialinių paslaugų prieinamumo ir tobulinimo.

Šilalės rajono savivaldybės administracija