Remiantis apklausų duomenimis[1], 9 iš 10 namuose atliekas rūšiuojančių Lietuvos gyventojų teigia, kad tai daryti tampa vis paprasčiau. Šįkart pasidalinsime patarimais, naudingais rūšiuojant popieriaus atliekas.

Svarbu paminėti, kad kuo teisingiau gyventojai rūšiuos popieriaus atliekas jau pirmajame jų surinkimo etape, į šalia namų pastatytus specialius konteinerius, tuo daugiau jo bus galima panaudoti dar kartą. Kaip žinia, popieriaus pluoštą įmanoma perdirbti iki septynių kartų. Netinkamos atliekos yra deginamos ir naudojamos energijai gaminti. Skaičiuojama, kad gaminant pakuotes iš perdirbto popieriaus pluošto reikia iki 40 procentų mažiau energijos nei pakuotėms, kuriamoms iš pirminės žaliavos. Statistiniai duomenys rodo, kad šiandien pasaulyje surenkama ir antrinėmis žaliavomis tampa tik vidutiniškai pusė popieriaus ir kartono atliekų – iš 85 mln. t perdirbama apie 44 mln. t, tad tobulėti dar turime kur.

Kartoninių dėžių rūšiavimas – vis dar „misija neįmanoma“?

Rūšiuojant kartonines dėžes svarbiausia prisiminti vieną dalyką: prieš išmesdami tokią pakuotę į rūšiavimo konteinerį, suplėšykite arba supjaustykite ją, kad konteinerio talpa būtų išnaudota kuo efektyviau. Jeigu tiesiog suspausite, sulankstysite ir išmesite dėžę, ji labai greitai atgaus savo pirminę formą ir užims daugiau vietos. Ši taisyklė galioja ir didesnio formato, ir nedidelėms kartono pakuotėms.

Dar blogesnis sprendimas – pastatyti kartonines (dažniausiai – didelių gabaritų) dėžes šalia konteinerių, net ir tada, jei žinote, kad šiandien yra šių pakuočių surinkimo grafikas. Drėgmės prikaupusį, išteptą kartoną yra sudėtingiau perdirbti arba tai tampa visai neįmanoma.

Beje, palikę stambias kartono pakuotes prie bendrojo naudojimo konteinerių, galite suklaidinti kitus gyventojus: dalis jų, tikėtina, manys, kad šioms atliekoms skirtas konteineris jau yra pilnas, tad atneštas šiukšles gali padėti šalia jo ar išmesti į bendrąją komunalinėms atliekoms skirtą talpą – mišriomis atliekomis užteršta popierinė pakuotė nebegalės būti naudojama dar kartą. Be to, toks atliekų palikimas šalia konteinerių ne tik atrodo neestetiškai, bet gali jums užtraukti ir baudą – mieste įrengta jau ne viena stebėjimo kamera.

Suprantama, kad dideles (ypač tas, į kurias pakuojami baldai, buitinė technika ir kt.) pakuotes paruošti rūšiavimui (suplėšyti, supjaustyti) užtrunka laiko, bet visada yra kitas sprendimas: tokias dėžes galima patiems nuvežti į arčiausiai esančią stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę ar pristatyti atliekų tvarkytojui. Sakote: reikės vežti? Taip, reikės, tačiau tada neteks pakuočių smulkiai plėšyti ar pjaustyti, užteks tik sulenkti arba suspausti. Be to, vykdami ten, galėsite atvežti nebenaudojamą baldą ar buitinės technikos prietaisą.

Paprasta rūšiavimo taisyklė: kiemuose rūšiuojame ir išmetame tik lengvai pro konteinerio angą/ į konteinerį telpančius daiktus.

Testas patikrinti: į kurį konteinerį mesite „TetraPak“ pakuotę?

Tai yra pats paprasčiausias klausimas, į kurį sulaukę atsakymo suprasite, ar žmogus bent truputį domisi atliekų rūšiavimu, ar viską meta intuityviai spręsdamas, iš ko pagaminta pakuotė. Tiesa ta, kad nemaža dalis žmonių vis dar mano, kad „TetraPak“ (nuo sulčių, pieno, kefyro) pakuočių atliekas reikia mesti į popieriui skirtus rūšiavimo konteinerius, nes tai, neva, – kartonas. Taip, tai yra kartonas, bet pakuotė susideda iš kelių – popieriaus, plastiko ir metalo folijos – sluoksnių, saugiai laikančių skystį pakuotės viduje. Iš tokių medžiagų yra pagaminti ir išsinešti skirtos kavos, arbatos puodeliai. Nors plastikas sudaro mažą „TetraPak’ų“ dalį, jų negalima perdirbti kartu su popierinėmis pakuotėmis. Šios atliekos turi būti metamos į geltonuosius plastiko ir pakuočių atliekoms skirtus rūšiavimo konteinerius, kad galėtų būti perdirbtos specialiu būdu ir toliau naudojamos.

Plastiku dengtas popierius lengvai atpažįstamas iš popierinio paviršiaus ir slidžios vidinės pusės – jis netirpsta vandenyje. Norėdami įsitikinti, galite pabandyti plėšti. Jei plyšta sunkiai, vadinasi, popierius turi priemaišų. Šias pakuotes priskiriame kombinuotoms, kitaip dar vadinamoms daugiasluoksnėms pakuotėms, tad jas reikia mesti į plastikui skirtus atliekų rūšiavimo konteinerius.

Išsineštinio maisto kartoninės dėžutės – netinkamos perdirbti

Turbūt dažniausiai taip nutinka su picų, mėsainių dėžutėmis, kuriose likę maisto: riebalai užteršia pakuotę ir padaro ją nebetinkamą perdirbti. Jei suvalgius maistą dėžutė lieka švari, tada galima ją mesti į  popieriui skirtą konteinerį. Jei, visgi, yra ištepta, nuplėškite viršutinę dėžutės dalį (tik švarią) ir meskite ją į rūšiavimo konteinerį, o apatinę – į mišrių atliekų konteinerį.

Kažkuo kitu suteptas popierius

Išrūšiuotos popieriaus atliekos privalo būti švarios, neužterštos kitomis medžiagomis, sausos. Dėl šios priežasties, perdirbti netinka ir popierius, tapetai, užteršti tepalais, dažais, alyva, betonu ar kitomis statybinėmis medžiagomis.

Gaištamas laikas, kai to daryti nereikėtų

Svarbu prisiminti, kad išmetant įvairius prirašytus sąsiuvinius sąvaržėlių išsegti nereikia;ant popieriaus ir kartoninių dėžių gali būti palikta lipni juostelė.

Ypač uolūs rūšiuotojai domisi, kur mesti saldainių popieriukus, pirkinių kvitus, vokus su burbuline plėvele

Vokai, iš vidaus dengti burbuline plėvele, priskiriami kombinuotoms pakuotėms – juos meskite į plastiko atliekoms skirtą konteinerį. Arba jei atskirsite medžiagas, tada popierių – į popieriui skirtą konteinerį, plastiką – į plastiko atliekoms skirtą konteinerį.

Nors plastikas sudaro mažą saldainių popierėlių pakuotė dalį, jų negalima perdirbti kartu su popierinių pakuočių atliekomis. Šias pakuotes, pagamintas iš plastiku dengto popieriaus ir turinčias slidžią vidinę pusę, priskiriame kombinuotoms pakuotėms, tad jas reikia mesti į plastikui skirtą atliekų rūšiavimo konteinerį.

Pirkinių kvitus / čekius meskite į mišrių komunalinių atliekų, ne rūšiavimo, konteinerius. Visų pirma, tai nėra pakuotės. Antra, daliai kasos juostų pagaminti naudojamas termopopierius – jis nėra perdirbamas.

Visada įvertinkite prieš išmesdami popieriaus atliekas, ar tikrai rankose laikote švarų popierių, ar popierių su galimomis priemaišomis

Paprastas pavyzdys – knyga kietu viršeliu. Turbūt jums  kyla klausimų: „kodėl, jei knygos viršelis yra kartoninis, jis yra neperdirbamas? Kodėl reikia jį atskirti ir mesti į mišrių atliekų konteinerį?“. Vis dėlto, tokius kietus viršelius perdirbti yra gana sudėtinga: neretai jie yra laminuoti, impregnuoti, klijuoti, tad dėl perdirbimo sunkumų juos naudingiau sudeginti išgaunant energiją. Todėl jei knygos turi kietą viršelį, rekomenduojame jį atskirti ir mesti į mišrių (komunalinių) atliekų konteinerį.

Ne paslaptis, kad ypač senyvo amžiaus žmonės yra linkę atliekas deginti krosnyse, bet ne visų knygų viršeliai tiktų būti taip sunaikinti dėl aukščiau išvardintų priežasčių ir esančių cheminių, galimai kenksmingų, priemaišų. Degant šioms medžiagoms susidaro įvairūs kancerogeniniai, aplinkai ir žmonių sveikatai neigiamą poveikį turintys, junginiai.

Lyg popierius – bet ne popierius

Kokios atliekos, intuityviai priskiriamos popieriui, visgi netinkamos rūšiuoti ir mesti į šių atliekų konteinerį? Dažniausiai pasitaikanti klaida: į popieriaus-kartono atliekoms skirtus konteinerius metamas tualetinis popierius, popieriniai rankšluosčiai, servetėlės, kepimo popierius. Išvardytos atliekos yra neperdirbamos, jos turi būti rūšiuojamos kartu su mišriomis atliekomis. Taip pat į popieriaus atliekoms skirtus konteinerius negalima mesti:

  • supelijusio, drėgno popieriaus, kartono
  • riebalais ir / ar maisto likučiais užteršto popieriaus ir kartono
  • kalkinio popieriaus
  • laminuoto popieriaus
  • popieriaus, dengto plastiku, folija

Ką dar reikėtų atsiminti prieš išmetant popieriaus atliekas?

Atminkite, kad neištuštintos nuo maisto likučių pakuotės, neišimti pakuočių įdėklai, kaip, pavyzdžiui, polietileno plėvelė ar putų polistirolas – užteršia rūšiuojamųjų atliekų srautą. Gali būti ir taip, kad tokios atliekos nebus surinktos tvarkytojų – gausite žinutę apie tai, kad šias atliekas būtina tvarkingai perrūšiuoti.

Kur nukeliauja jūsų sukauptos popierinių pakuočių atliekos?

Iš jūsų namų surinktos popierinių pakuočių atliekos, pagal šalyje nustatytą tvarką, yra vežamos į antrinių žaliavų perrūšiavimo bazę. Ten, naudojant rūšiavimo įrenginius, grupuojamos, tada supresuojamos ir atiduodamos perdirbimo įmonėms. Po šio pakartotinio rūšiavimo netinkamos perdirbti atliekos naudojamos energijai gaminti.

Popieriaus perdirbimo gamyklose pakuočių atliekos plaunamos vandeniu ir įvairiomis cheminėmis priemonėmis, kad atsiskirtų popieriaus pluoštas. Vėliau sijojamos, kad būtų pašalintas rašalas ir kiti dažai, likusi plastikinė plėvelė, sąvaržėlės, klijai ir kiti nereikalingi kieti likučiai. Po valymo iš likusio pluošto šalinamas vanduo, formuojami ir presuojami lakštai, perdirbtas popierius vyniojamas ir kaitinamas, kad būtų pasiektas tinkamas storis.

Perdirbtas popierius suvyniojamas į didžiulius ritinius prieš supjaustant ir išsiunčiant naujus popieriaus gaminius, įskaitant kartoną, laikraščius ir rašomąjį popierių. Jis taip pat gali būti naudojamas tokių prekių gamybai, kaip popieriniai maišai, kartoninės dėžės, gofruotas kartonas, popierinės servetėlės, popieriniai rankšluosčiai, perdirbtas popierius, tualetinis popierius ir kiti popieriaus gaminiai.

Popieriaus atliekų konteineriai visada puikiai tiks jūsų sukauptoms:

  • popierinėms ir kartoninėms maisto produktų pakuotėms
  • kartoninėms dėžėms ir pakavimo popieriui
  • laikraščiams ir žurnalams
  • skrajutėms
  • lankstinukams
  • rašomajam popieriui
  • dovanų maišeliams, dėžutėms
  • knygoms
  • visų rūšių kartonui

Rūšiuoti – svarbu

Netinkamas pakuočių atliekų rūšiavimas, išmetant jas į ne jų surinkimui skirtus rūšiavimo konteinerius, apsunkina procesą.

Rūšiavimo konteineriai yra skirti pakuotėms (išimtis – laikraščiai, žurnalai, skrajutės, knygos). Tad prieš mesdami į rūšiavimo konteinerį vieną ar kitą atlieką, pagalvokite: ar tai tikrai atlieka, į kurią buvo kažkas supakuota?

Rūšiavimas neišspręs visų klimato problemų, bet tai padės išspręsti kitą – gamtos išteklių naudojimo (šiuo atveju – medienos) – opų klausimą. Kai žinome pagrindines rūšiavimo taisykles, ilgainiui tai tampa įprasta veikla mūsų kasdienybėje, neužimančia daug laiko ir prasminga.

Daugiau informacijos apie pakuočių atliekų rūšiavimą rasite:https://gamtosateitis.lt/apie-rusiavima/rusiuokime/

[1] Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Gamtos ateitis“ užsakymu atlikta apklausa (2021 m.)