Sausio 18 d. Šilalės rajono savivaldybėje vyko Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos organizuoti mokymai „Ūkinių, išskyrus arklinių šeimos, gyvūnų ženklinimas ir registravimas“, kuriuose dalyvavo Kaimo reikalų ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Virginija Bukauskienė, skyriaus specialistai ir suinteresuoti rajono ūkininkai.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu, Lietuvos Respublikoje privalomas galvijų, kiaulių, avių, ožkų, arklinių šeimos gyvūnų laikymo vietų registravimas, laikomų galvijų, kiaulių, avių, ožkų, arklinių  šeimos gyvūnų ženklinimas ir registravimas. Siekiant užtikrinti ūkinių gyvūnų atsekamumą dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų, kiekvienas ūkinių gyvūnų laikytojas atsako už savo laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimą ir registravimą Ūkinių gyvūnų registre (toliau – ŪGR).

Mokymų pranešėjas informavo, jog minėtame registre registruojami ausų įsagais su individualiais numeriais paženklinti galvijai, avys ir ožkos, mikroschemomis paženklinti arklinių šeimos gyvūnai, grupėmis privalomai registruojamos kiaulės, o siekiant valstybės paramos ir kitos ūkinių gyvūnų rūšys, tokios kaip vištos, audinės, triušiai, bitės ir kt.

Mokymų metu pateikta informacija mokymų dalyviams suteiks teorinių ir praktinių žinių, kaip teisingai vykdyti ūkinių gyvūnų ženklinimą ir jų duomenų teikimą ŪGR, kuris yra vienas iš svarbiausių visos ūkinių gyvūnų atsekamumo sistemos grandžių. Dalyviams, išklausiusiems pateiktą informaciją, išduoti Žemės ūkio ministerijos nustatytos formos kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimai.

Šilalės rajono savivaldybės administracija

Parengta pagal Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų informaciją