Praėjusių metų pabaigoje Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje sulaukėme svečių iš Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto. Jie atvyko pas mus įgyvendindami Nacionalinės TAU asociacijos projektą „Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“. Susitikime su svečiais dalyvavo gimnazijos mokytojų ir mokinių atstovai. Turėjome puikią progą padiskutuoti apie tai, kaip vieni į kitus žvelgia skirtingų kartų atstovai, kas mus sieja, ko galime pasimokyti vieni iš kitų, kaip galime padėti vieni kitiems. Apie gimnazijos dabartį ir ateities planus kalbėjo gimnazijos direktorius, gimnazijos mokytojai, mokinių prezidentė Evelina Gečaitė, kiti mokinių savivaldos atstovai. Projekto „Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“ vadovas, MČTAU Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto dekanas dr. Vitalius Skaržinskas papasakojo apie MČTAU, kuriame veikia net 12 fakultetų, informavo, kad viso Lietuvoje yra 50 tokių universitetų, susibūrusių į Nacionalinę TAU asociaciją. „Pasaulyje ir Lietuvoje tai yra viena iš alternatyvų, ką veikti į pensiją išėjusiems žmonėms, kad jie neiškristų iš socialinės sferos ir aktyvios visuomenės“, – sakė projekto vadovas. MČTAU interneto svetainės vadovė Rasa Pakalkienė klausė jaunimo, ar jis vyresnei kartai padeda susipažinti su moderniomis technologijomis. Gimnazistai pasakojo, kad dažniausiai tenka pamokyti savo senelius, bet visada padeda ir kitiems vyresnio amžiaus žmonėms mokytis naudotis moderniomis technologijomis. Mokiniai kalbėjo, kad jiems patinka klausytis vyresnės kartos pasakojimų apie praeitį, tarkime, kaip buvo siekiama atkurti Lietuvos nepriklausomybę, kaip jie gyveno, kuo domėjosi.

Nuoširdaus pokalbio metu svečiai papasakojo apie aktyvių senjorų gyvenimą bei siekius, savo gyvenimo posūkius, nuoseklų darbą ir lemtingus atsitiktinumus, paskatinusius pasirinkti būsimąją profesiją. Prasmingai nuskambėjo kolegų iš TAU palinkėjimai mūsų gimnazistams: rinktis profesiją atsakingai, įsiklausyti į savo svajonę, nebijoti drastiškai keisti savo pasirinkto kelio. Įkvepiančiuose svečių pasakojimuose nuskambėjo mintis, kad svarbu ne tik svajoti, bet ir konkrečiais žingsniais eiti link savo svajonės.

Svečiams iš Vilniaus  buvo surengta ir ekskursija po gimnaziją, kuri paliko daug gerų įspūdžių. Susitikimo pabaigoje projekto vadovas dr. Vitalius Skaržinskas įteikė gimnazijai knygą apie MČTAU

gyvenimą ir veiklas.

Po susitikimo dar kartą įsitikinome: nors esame skirtingų kartų. bet tam, kad gyvenimas būtų teikiantis džiaugsmą kiekvienam, reikia visų mūsų bendrų pastangų. Kiekvienas galime kuo nors praturtinti, pradžiuginti ar maloniai nustebinti kitą, šalia esantį, žmogų.

 

Stasys Norbutas, Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos direktorius