Lapkričio 17 d. minima Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. Atsiliepdami į Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ kvietimą, šią dieną Šilalės rajono savivaldybės ir kitų įstaigų darbuotojai susibūrė į jaukią popietę ir parodė, jog yra susitelkę ir vieningi, nepaisant visų užgriuvusių darbų ir iššūkių, nepamiršta silpniausio kūdikio ir jo šeimos.

Plačiau apie neišnešiotukų situaciją Lietuvoje ir Šilalėje papasakojo Šilalės visuomenės sveikatos biuro direktorė Loreta Petkuvienė. Susibūrimo dalyvius ji supažindino su tuo, jog neišnešiotais naujagimiais laikomi kūdikiai, gimstantys nuo 22 iki 37 savaitės. Kuo mažesnio svorio naujagimis, tuo didesnės pagalbos jam reikia. Kai kurie iš jų nemoka savarankiškai žįsti ir net kvėpuoti, o kūnas nepalaiko tinkamos temperatūros.

Lietuvoje kasmet anksčiau laiko gimsta 1000–1500 neišnešiotų naujagimių. Pats mažiausias  ir sėkmingai užaugęs naujagimis tesvėrė 450 gramų.  Pagal 2021 m. duomenis, Šilalės rajono savivaldybėje gimė 163 kūdikiai, iš jų 9, sveriantys mažiau nei  2500 g.

Didžioji dalis naujagimių jau per pirmus savo gyvenimo metus ne tik visiškai pasveiksta, bet ir prisiveja savo laiku gimusius bendraamžius.

Svarbu žinoti, jog Lietuvoje visą parą veikia paramos ir pagalbos linija šeimoms, susilaukusioms neišnešioto naujagimio. Ankstukų linijai skambinti galima mob. 8 612 03 800.

Informacijos, pagalbos ir palaikymo galima ieškoti šiose internetinėse svetainėse:

 

Šilalės rajono savivaldybės administracija
(parengta pagal Šilalės visuomenės sveikatos biuro pristatymo informaciją)