Lapkričio 17 d. Šilalės rajono savivaldybėje (toliau – Savivaldybė) vyko Savivaldybės valdomų bendrovių šių metų trečiojo ketvirčio finansinių ataskaitų ir veiklos rodiklių aptarimas. Pasitarime dalyvavo Savivaldybės meras Algirdas Meiženis, jo pavaduotoja Lineta Dargienė, Administracijos direktorius Gedeminas Sungaila, jo pavaduotojas Virginijus Kvederys, mero patarėjas Tadas Bartkus, Turto ir socialinės paramos skyriaus vedėja Reimunda Kibelienė ir vyresnioji specialistė Aušra Liaudaitytė, uždarųjų akcinių bendrovių „Šilalės autobusų parkas“, „Šilalės šilumos tinklai“, „Gedmina“, „Šilalės vandenys“ ir Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro atstovai.

Pasitarimo metu bendrovių atstovai pateikė šių metų trijų ketvirčių rodiklius, duomenis ir paaiškinimus, kokios priežastys nulėmė pajamų ir išlaidų padidėjimą ar sumažėjimą, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pristatė kitą aktualią informaciją.

UAB „Šilalės vandenys“ pajamos siekė 1024 tūkst. Eur, pernai tuo pačiu metu bendrovės pajamos buvo kur kas mažesnės ir siekė 817 tūkst. Eur. Per šių metų trečiąjį ketvirtį 275 tūkst. eurų išaugo ir bendrovės išlaidos, pernai siekusios 809 tūkst. eurų, šiemet trečiąjį ketvirtį jos siekė 1084 tūkst. Eur. Didžiausią dalį nuostolingos (60 tūkst. Eur nuostolis)  veiklos lėmė elektros kainos pakilimas, tačiau bendrovės ėmėsi įvairių priemonių, siekdamos sutaupyti, be to, šiuo metu elektros kaina šiek tiek sumažėjusi, todėl bendrovės vadovas tikisi, jog metų pabaigoje nuostolis bus kur kas mažesnis. Susitikimo metu taip pat kalbėta apie vandens gerinimo stočių įrengimą Stungaičiuose ir Žadeikiuose, dumblo tvarkymą ir kitas aktualijas.

UAB „Šilalės šilumos tinklai“  pajamos, palyginti su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu, išaugo 204 tūkst. Eur. Pernai minėtu laikotarpiu jos siekė 820 tūkst. Eur, šiemet – 1024 tūkst. Eur. Vis tik gerokai išaugo bendrovės išlaidos. 2021 m. trečiąjį ketvirtį jos siekė 852 tūkst. Eur, kai tuo tarpu šiemet tuo pačiu laiku – 1203 tūkst. Eur. Šių metų trijų ketvirčių bendrovės nuostolis siekė 179 tūkst. Eur. Bendrovės vadovas pažymėjo, jog nuostolis išaugo dėl padidėjusių kuro kainų. Reikia pasidžiaugti, jog šiuo metu UAB „Šilalės šilumos tinklai“ teikiamų paslaugų kaina Lietuvoje yra kone žemiausia ir užima antrąją vietą. Tokių rodiklių bendrovė dar nebuvo pasiekusi.

UAB „Šilalės autobusų parkas“ šių metų trečiąjį ketvirtį pajamos siekė 491 tūkst. eurų, tai 286 tūkst. eurų daugiau nei pernai tuo pačiu metu, o šių metų išlaidos siekė 488 tūkst. eurų (pernai tuo pačiu laikotarpiu siekė 204 tūkst. eurų). Vis tik reikia pažymėti, jog lyginti šių ir praėjusių metų ketvirčius gan sudėtinga, kadangi pernai bendrovės veiklą varžė koronaviruso apribojimai. Pernai bendrovės trijų ketvirčių veikla buvo nuostolinga (0,1 tūkst. eurų nuostolis), šiemet šis ketvirtis baigtas su 2,3 tūkst. eurų pelnu. Pasitarimo metu taip kalbėta apie jau vykdomą naują maršrutą Šilalė–Tauragė–Šilalė, jo paklausą, aptarti klausimai, susiję su elektriniais autobusais ir jų įkrovimo stotelėmis.

Lyginant su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu išaugo UAB „Gedmina“ pajamos ir išlaidos. Per devynis šių metų mėnesius bendrovės pajamos siekė 187 tūkst. Eur, 4,4 tūkst. Eur daugiau ne pernai tuo pačiu metu. Bendrovės išlaidos šį ketvirtį siekė 184 tūkst. Eur, tai 27 tūkst. Eur daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Kaip teigė bendrovės atstovai, išlaidos padidėjo dėl pakilusių degalų, elektros, atliekų tvarkymo kainų, taip pat padidinto darbo užmokesčio. Taip pat šiemet suteikta mažiau paslaugų nei pernai. Nepaisant padidėjusių išlaidų, bendrovė trečiąjį ketvirtį baigė pelningai (2,9 tūkst. Eur).

Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro atstovai pateikė Šilalės rajono savivaldybės rinkliavos už komunalines atliekas duomenis. Trečiąjį šių metų ketvirtį surinktas komunalinių atliekų kiekis buvo 3349 tonos, pernai tuo pat metu – 3433 tonos (84 tonomis mažiau). Palyginti praėjusių ir šių metų trečiojo ketvirčio duomenys dėl apvažiavimo būdu surinktų bioskaidžių ir stambiagabaritinių atliekų kiekio. Pernai bioskaidžių atliekų kiekis buvo 353 tonos, šiemet – 342 tonos, stambiagabaričių atliekų praėjusių metų trečiąjį metų ketvirtį surinkta 175 tonos, o šiemet per tą patį laikotarpį kur kas mažiau – 10 tonų. Taip pat kalbėta apie rinkliavos mokėtojų skolą, Savivaldybės atsiskaitymus, pateikti kiti duomenys.

Pasitarimo metu kartu su bendrovių atstovais taip pat aptartos planuojamos veiklos gerinimo ir tobulinimo perspektyvos, kiti aktualūs klausimai.

 

Šilalės rajono savivaldybės administracijos
Veiklos administravimo skyrius