Rugsėjo 16 dienos  pamokos Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos pirmokėliams bei Upynos skyriaus pirmokėliams ir jų mokytojoms prasidėjo neįprastai – mokytis visi atvyko į Stasio Girėno gimtinę – muziejų. Ir ne bet ko, o pilietiškumo. Pasveikinti su pirmąja pilietiškumo pamoka į muziejų atvyko ir Šilalės rajono savivaldybės meras Algirdas Meiženis. Jis nuoširdžiai sveikino pirmokėlius, linkėjo mokykloje gerai mokytis nuo pat pirmų dienų, kad galėtų gyvenime pasiekti savo išvajotų profesijų ir tikslų,  įteikė kiekvienam pirmokėliui rašytinį linkėjimą: ,,Mielas Pirmoke! Prasideda pirmieji Tavo metai mokykloje. Linkiu, kad kiekvieną dieną atrastum ir pažintum vis daugiau: skaitymo džiaugsmą, skaičių paslaptis, gamtos stebuklus, savo tėvynę Lietuvą. Bus tikrai įdomu ir smagu, nes mokykloje sutiksi naujų draugų. Todėl – pirmyn į šią nuostabią žinių kelionę!“ Be to, kiekvienas pirmokas iš mero rankų gavo ir Vaiko konstituciją (Vaiko teisių konvencija), kuri 1989 m. lapkričio 20 d. buvo priimta Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

Vėliau progimnazijos direktorius Arūnas Aleksandravičius mero paklausė, ar šis yra kada buvęs mokytoju, o išgirdęs neigiamą atsakymą, pasiūlė vesti pamoką ir pamokyti pirmokus išlankstyti popierinį lėktuvėlį. Meras mielai sutiko ir prasidėjo pirmoji mero A. Meiženio pamoka, kurią pirmokai puikiai išmoko ir išlankstė lėktuvėlius.

Apie Stasį Girėną vaizdžiai klausimų-atsakymų forma papasakojo Stasio Girėno gimtinės – muziejaus muziejininkė Lina Gudeliūnienė.

Ši graži pirmosios pilietinės pamokos tradicija jau tęsiasi tryliktus metus. Ši pamoka, manau ilgai neišsitrins iš atminties joje dalyvavusiems pirmokams.

 

Mero patarėja Asta Gestautienė