Judėjimo negalią turinti 50-metė Violė Janulienė dirba Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos administratore. Ji turėjo galimybę stebėti visą asmeninės pagalbos atsiradimo Lietuvoje procesą ir, kaip ir kiti žmonės, turintys negalią, labai laukė momento, kada idėja pavirs kūnu.

 „Naudojuosi asmeninio asistento pagalba, nes judant vežimėliu ji labai reikalinga. Kiekviena kliūtis yra kliūtis, ir ne visada gali rasti aplinkinių, kad padėtų ją įveikti. Gera yra ir šiaip turėti kompanioną laikui praleisti. Kur beeitum, ką beveiktum – visada yra drąsiau, kai kas nors yra šalia.

Asmeninę pagalbą gauti yra tikrai paprasta: reikia kreiptis į savo savivaldybę, pateikti prašymą, tada paskiriamas socialinis darbuotojas, jis nustato pagalbos poreikį, pasirūpina, kad būtų atlikti visi reikalingi formalumai. Tuomet yra parenkamas asistentas arba galima pasiūlyti savo, giminystės ryšiais nesusijusį, žmogų. „Savas“ žmogus yra puikus pasirinkimas, nes prie jo gali jaustis laisvai ir pakankamai intymiomis akimirkomis.

Kadangi esu dirbanti, tai dažniausiai savaitgaliais (80 val. per mėnesį) man asistuoja mano draugė. Ji padėdavo ir anksčiau, bet įforminus asmeninę pagalbą, jai mokamas atlygis už su manimi praleistą, tiksliai suplanuotą laiką. Kartu tvarkomės namuose, einam pasivaikščioti, į koncertus, renginius, buvom stovykloje. Drauge apsiperkam, nes sėdėdama vežimėlyje ne viską galiu pasiekti, panešti, galiausiai yra su kuo pasitarti. Tiesiog naudingai ir smagiai moteriškai leidžiam laiką“, – pasakoja Violė. Moteris mano, kad tokia pagalba yra labai reikalinga ir vertinga, bet Panevėžyje dar gana atsargiai ja naudojamasi, nes ne visi, kuriems reikia už ją primokėti, mano esantys pajėgūs tai padaryti. Jei pagal galimybes kuo didesnis skaičius žmonių, turinčių negalią, gautų asmeninę pagalbą, tai padėtų jiems išlaisvėti, išsivaduoti iš depresijos pančių, mažiau sirgti, labiau pasitikėti savimi, tapti darbingesniems ir tuo pačiu būti mažesne našta valstybei.

„Tuos, kurie dar neišbandė, labai kviečiu išmėginti šią neabejotinai puikią pagalbą. Su asmeniniu asistentu nesijauti vienišas, gali laisviau judėti ir įsilieti į pilnavertį visuomeninį gyvenimą. Lygiai taip pat raginu tapti asmeniniais asistentais, nes yra labai daug žmonių, kuriems jų pagalba yra nepaprastai reikalinga. Ir ačiū tiems, kurie tokį darbą jau dirba“, – sako Violė.

Roberta Daubaraitė-Randė VšĮ „Šv. Juozapo globos namai“ koordinuoja asmeninės pagalbos teikimą panevėžiečiams. Ji sako, kad žmonės, turintys neįgalumą, 55 proc. ir mažesnį darbingumo lygį ar kuriems nustatyti specialieji poreikiai ir norintys gyventi laisviau bei siekiantys nors trumpam leisti atsipalaiduoti jiems gelbstintiems namiškiams, gali drąsiai kreiptis dėl asmeninės pagalbos gavimo. Tokios pagalbos valandų poreikis yra įvertinamas individualiai. Jokių apribojimų nei amžiui, nei negalios pobūdžiui nėra. Šios pagalbos ypatumas – asmeninis asistentas viską veikia kartu su žmogumi, bet ne už jį. Dėl šios pagalbos Panevėžio mieste galima kreiptis į savivaldybę, o Panevėžio rajone – į seniūniją, kurioje yra deklaruota gyvenamoji vieta.

Jeigu žmogaus pajamos yra mažesnės negu 294 Eur (2 valstybės remiamų pajamų dydžiai), pagalba jam teikiama nemokamai. Jeigu pajamos didesnės, mokestis už pagalbą negali viršyti 20 proc. jos teikimo išlaidų ir negali būti didesnis negu 20 proc. asmens pajamų. Tačiau reikia pabrėžti, kad šio mokesčio dydis nustatomas individualiai, įvertinus asmens galimybes mokėti ir atsižvelgiant, ar jam teikiamos kitos socialinės paslaugos.

„Todėl net tuo atveju, kai žmogui atrodo, kad už pagalbą jis nesugebės susimokėti, tikrai verta kreiptis dėl jos gavimo ir drauge paieškoti jam palankiausių sprendimų. Asmenine pagalba besinaudojantys žmonės yra labai ja patenkinti, nes net COVID-19 pandemijos metu turėdavo su kuo pabendrauti, su asistentu išeidavo pasivaikščioti. Šiuo metu Panevėžyje turime 20 asmenų, kurie gauna šią pagalbą, ir apie 20 apmokytų asmeninių asistentų, tačiau ir toliau kalbiname, raginame jais tapti. Todėl labai kviečiame išbandyti asmeninę pagalbą. Kartu su ja žmogus įgyja savarankiškumą, pasitikėjimą savimi, jo artimieji gauna galimybę sugrįžti į darbo rinką. Visos šeimos gyvenimas pagerėja. Tai išdrįskite jį keisti!“ – pokalbį baigia Roberta.

Kampanija „Atrask galimybes“ skirta supažindinti su asmenine pagalba ir skatinti ja naudotis. Jos organizatoriai tikisi, kad šios tikros, įkvepiančios istorijos padės išsklaidyti visas abejones, susijusias su asmenine pagalba: „Primename, kad turėdamas asmeninį asistentą žmogus gali naudotis ir kitomis socialinėmis paslaugomis ir taip gauti visą reikalingą kompleksinę pagalbą. Atraskite naujas galimybes bei laisvę gyventi!“

Kampaniją „Atrask galimybes“ inicijuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Daugiau informacijos apie asmeninės pagalbos teikimą ieškokite Neįgaliųjų reikalų departamento svetainėje www.ndt.lt bei „Facebook“ paskyroje.