Vingininkuose gyvenančiai Mortai Klipštienei rugpjūčio 18-ąją d sukako 100 metų.

Šilalės rajono savivaldybės meras Algirdas Meiženis,  administracijos direktorius Gedeminas Sungaila, Šilalės kaimiškosios seniūnijos seniūnas Aloyzas Vaičiulis pasveikino gerbiamąją M. Klipštienę 100-mečio jubiliejaus proga bei palinkėjo jai sveikatos, geros nuotaikos, ramių ir šviesių gyvenimo dienų,  meras A. Meiženis užrišo jubiliejinę juostą. Šimtametė jau šešiolika metų gyvena kartu su dukros Rūtos  ir jos vyro Algio Straukų šeima.

Morta  gimė ir augo Maževų kaime, Plungės rajone. 1948-aisiais nutekėjo į Sauserių kaimą Klaipėdos rajone. Jos išrinktasis Petras buvo vienmetis, jiedu susilaikė trijų vaikų. Nelengvas gyvenimas laukė sutuoktinių – abu triūsė kolūkyje, laukininkystės brigadoje. Petrui  buvo priskirta prižiūrėti du arkliai, tad jis galėjo ir savo žemę apdirbti.  Vėliau dirbo gyvulių šėriku. Nors  daug ir sunkiai  tėvai plušėjo kolūkyje, tačiau kaip prisimena Mortos dukra Rūta, būdavo  dienų, kai namie trūkdavo maisto, nes už darbadienius kolūkis menkai mokėjo.

Šimtametė jau šešiolika metų gyvena kartu su Rūtos ir jos vyro Algio Straukų šeima. Dukra pasakojo, jog mama labai mėgsta saldumynus. O kas vakarą suvalgytas šaukštas medaus, Rūtos įsitikinimu, yra energijos ir sveikatos šaltinis. Ji mano, kad  medus padėjo mamai išsigydyti ir nugaros skausmus.

Didžiausias senolės pomėgis buvo knygų skaitymas,  ypač mėgo lietuvių rašytojus. O mezgimas ir siuvimas –  ne tik buvo mėgstamas užsiėmimas, bet ir didelė paspirtis kaip ir uogavimas.

Straukienė išėjo į išankstinę pensiją ir  nuoširdžiai rūpinasi savo mama, stengdamasi kiek įmanoma atitolinti jos saulėlydį ir darydama viską, kad jis būtų kuo šviesesnis.

 

Mero patarėja Asta Gestautienė