Liepos 29 d., penktadienį, su tikslu aptarti planuojamus sveikatos apsaugos tinklo pokyčius Šilalės rajone lankėsi Lietuvos Respublikos Seimo ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Jurgita Sejonienė, Seimo narys Jonas Gudauskas ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – SAM) Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė. Vizito metu svečiai apsilankė Kaltinėnų pirminės sveikatos priežiūros centre (toliau – PSPC), Kaltinėnų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje, Laukuvos ir Kvėdarnos ambulatorijose, Šilalės PSPC, Šilalės rajono ligoninėje ir Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotyje, susitiko su Šilalės rajono savivaldybės meru Algirdu Meiženiu, Administracijos direktoriumi Gedeminu Sungaila, jo pavaduotoju Virginijumi Kvederiu, gydymo įstaigų darbuotojais ir Savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto nariais.

Susitikimų metu kalbėta apie įstaigose teikiamas paslaugas ir kylančias problemas bei iššūkius, tačiau daugiausia diskusijų sulaukta aptariant sveikatos priežiūros tinklo reformą. Seimui pritarus sveikatos reformai, planuojama, jog per artimiausius penkerius metus sveikatos sistemoje turėtų atsirasti daug naujovių: nuo naujų gydytojų etatų iki modernių diagnostikos, gydymo ir naujų paslaugų teikimo modelių sprendimų. Visa tai – už Europos Sąjungos skirtus kone 711 mln. eurų. Planuojama, kad pirmieji sveikatos centrai darbą pradės 2023 m. viduryje net dešimtyje mažesnių šalies savivaldybių. Kaip teigiama SAM pranešimuose, šiose savivaldybėse į vieną naują tinklą – sveikatos centrą – bendradarbiaudamos struktūriniu arba tinkliniu būdu pirminės sveikatos priežiūros įstaigos turės sąlygas pacientams suteikti būtiniausias sveikatos paslaugas. Šeimos gydytojui dirbant su komandos nariais, gerės šeimos medicinos darbo kokybė, o centre dirbančių gydytojų specialistų paslaugomis galės naudotis visų rajono šeimos gydytojų pacientai. Sveikatos centro struktūrinis modelis skirtas mažesnėms savivaldybėms, kuriose pirminės sveikatos priežiūros paslaugos yra išblaškytos, paslaugų kokybė ir pasirinkimas nevienodi, sunkiai prieinamos antrinio lygio specialistų paslaugos.

Tiek gydymo įstaigų darbuotojams, tiek Savivaldybės vadovams ir  Savivaldybės tarybos nariams kylant daug klausimų ir neaiškumų dėl reformos naudos, galutinį sprendimą dėl dalyvavimo reformoje iki kitų metų gegužės mėnesio turės priimti Šilalės rajono savivaldybės taryba.

Šilalės rajono savivaldybės administracijos
Veiklos administravimo skyrius