Rugpjūčio 3–6 d. Šilalė šventė 489-ąjį miesto gimtadienį. Keturias dienas trukusiuose renginiuose gausiai lankėsi miesto ir rajono gyventojai, svečiai, šventė subūrė sporto, meno entuziastus ir visus, norinčius turiningai praleisti laiką. Įvairiose Šilalės miesto erdvėse vyko daugiau kaip 40 įvairiausių renginių, užsiėmimų, skirtų tiek suaugusiems, tiek mažiesiems šventės dalyviams.

Trečiadienį prasidėjusi šventė gyventojus sukvietė į nemokamą Šilalės kultūros centro muzikinį spektaklį „Intrigų miestas“, kurį režisavo ir kuriame pasirodė mūsų krašto talentai. Po įspūdingo pasirodymo žiūrovai rinkosi į vasaros nakties muzikos fontano atidarymą ir stebėjo „Šokio teatro“, šokio studijos ir Meno mokyklos šokėjų performansą „Angelai“.

Antroji miesto šventės dienos programa kvietė apsilankyti Šilalės savivaldybės viešosios bibliotekos parodose „Jie kūrė mūsų biblioteką“ ir „Tikėjimo simboliai“, sudalyvauti be galo azartiškose, su kodais ir paslaptimis orientacinėse varžybose pėsčiomis po Šilalės miestą. Vakaras užbaigtas jau tradicija tapusiu vasaros muzikos festivaliu, kuriame koncertavo įspūdingo balso savininkai Liudas Mikalauskas ir Egidijus Bavikinas, jiems akomponavo Beata Vingraitė.

Penktadienį gyventojai galėjo apsilankyti ne tik jau minėtose bibliotekos parodose, bet ir Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejuje organizuotose parodose „Senieji geležiniai kryžiai“, „Biržiškos: XVII a. – XX a. lietuvių bajorų giminės pėdsakai Šilalėje“ ir „Šilalės kraštotyros draugijai 60 metų“. Vakarop Šilalės sporto mokykla subūrė sporto entuziastus į 2×2 paplūdimio tinklinio turnyrą.

Šeštadienio miesto šventės programa, prasidėjusi nuo ankstyvo ryto, pasižymėjo veiklų ir pramogų gausa: kariuomenės, Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, policijos technikos ir įrangos bei įvairiomis meninėmis parodomis, edukacijomis, nevyriausybinių organizacijų užsiėmimais, sporto varžybomis, koncertais, baikerių pasirodymų ir kitomis veiklomis.

Oficialaus svečių priėmimo metu, kuriame dalyvavo Tauragės, Šilutės, Jurbarko rajonų, Rietavo ir Pagėgių savivaldybių atstovai, Šilalės miesto partneriai iš Borščivo, Kandavos, Stavenhageno ir Krasniko, Tarybos nariai, Šilalės garbės piliečiai, įvairių įstaigų ir organizacijų atstovai ir kiti garbingi svečiai, pasirašytas atnaujintas bendradarbiavimo susitarimas su Ukrainos Respublikos Ternopolio apskrities Borščivo miesto teritorine bendruomene.

Šilalėje pirmą kartą buvo galima išvysti išskirtinius, žemus, senus, naujus ir dėmesį prikaustančius automobilius. Dalyvių laukė įvairios rungtys, užsiėmimai, kurias stebėjo nemažas būrys šventės dalyvių. Vyko ir tradicinės galiūnų varžybos, kuriose, kaip jau tapo įprasta, ypač daug palaikymo sulaukė šių varžybų nugalėtojas kraštietis Karolis Aleksandravičius. Taip pat vyko linijinių šokių festivalis „Šokantys rugpjūčio žiedai“.

Šiemet miesto stadiono erdvė buvo skirta mažiesiems Šilalės krašto gyventojams. Čia jų laukė edukacinis- patyriminis užsiėmimas, sporto klubo „Taurus“ pasirodymas ir linksmos estafetės su prizais. Vaikus linksmino įvairūs personažai, animatoriai, jiems piešta ant veidų, lankstyti balionai, buvo nemokamas batutų parkas ir kitų pramogų. Tradiciškai ypatingo mažųjų  ir jų tėvelių dėmesio sulaukė ir didysis gimtadienio tortas bei putų šou.

Pramogų bei užsiėmimų netrūkų ir krašto jaunimui. „Jaunimo kiemelyje“ pristatyta jaunimo veikla, vyko rankų lenkimo turnyras, pasirodė jaunimo grupė „Glada“, vyko „Pokalbiai su (ne)jaunimu“.

Apie vakaro koncerto pradžią pranešė pagrindine miesto gatve žygiuojantis Šilalės kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestras. Tradiciškai muzikinius pasirodymus šventės dalyviams dovanojo Šilalės meno kolektyvai. Po jų pasirodė Borščivo miesto atlikėjai, kurie su daina „Baltas paukštis“ nuo kėdžių pakėlė visus šventės dalyvius. Ant scenos užlipo ir Borščivo miesto meras Igoris Čopikas, kuris padėkojo Šilalės krašto bendruomenei už pagalbą šiuo sunkiu Ukrainai metu, už nuolat palaikomą glaudų ryšį ir čia apsistojusių ukrainiečių palaikymą ir rūpestį jiems. Po to sveikinimo žodį tarė Šilalės rajono savivaldybės meras Algirdas Meiženis, Šilalės miesto seniūnė Eglė Straukienė ir Seimo nariai Remigijus Žemaitaitis ir Jonas Gudauskas.

Prieš didįjį vakaro koncertą iškilmingai paskelbti Šilalės garbės piliečio titulo nominantai:

  • Konradas Bastianas (Konrad Bastian), filantropas ir Šilalės krašto gerbėjas, bendradarbiaujantis ir tiekiantis humanitarinę pagalbą Šilalės rajono gydymo, globos, religinėms įstaigoms ir organizacijoms.
  • Kazys Misius, inžinierius, kraštotyrininkas, istorikas, enciklopedininkas, mokslo darbuotojas ir visuomenininkas – už pasiaukojimą Šilalės kraštui, jo istorijos tyrinėjimą ir garsinimą, už filantropinę veiklą.
  • kunigas kanauninkas Petras Linkevičius – už bendruomenės subūrimą, už jo pastangomis atstatytą 1988-aisiais metais sudegusią Kaltinėnų bažnyčią, jo iniciatyva Kaltinėnuose įsteigtą pirmąją senelių prieglaudą rajone, įkurtą Dvasingumo parką.
  • Dalia Grinkevičiūtė (1927–1987), gydytoja, tremtinė, atsiminimų „Lietuviai prie Laptevų jūros“ autorė, viena ryškiausių tremties literatūros rašytojų, lietuvių tautos tremties išgyvenimų liudytoja ir metraštininkė – už autentiškus ir pirmą kartą pasauliui viešai paskelbtus prisiminimus apie tremtį.

Ceremonijoje dalyvauti negalėjusiam K. Bastianui apdovanojimas bus įteiktas artimiausio vizito Šilalėje metu. D. Grinekvičiūtės apdovanojimas įteiktas brolijai „Laptieviečiai“.

489-ąjį Šilalės miesto gimtadienį vainikavo Irūnos Puzaraitės-Čeponienės ir Marijaus Jampolskio, grupių QUORUM ir THE ROOP koncertai.

Dėkojame šventės dalyviams ir organizatoriams už indėlį, kuriant šventinę atmosferą, dovanotas puikias akimirkas ir emocijas.

Daugiau užfiksuotų šventės akimirkų galite rasti čia:

Šilalės miesto šventės atidarymo akimirkos

Šilalės miesto šventė. Vasaros nakties muzikos festivalis

Šilalės miesto šventė. Pagrindinė programa

 

 

Šilalės rajono savivaldybės administracijos
Veiklos administravimo skyrius