2022-aisiais minimi Lietuvos ir Europos jaunimo metai, tai reiškia, kad šiemet jaunimo visoje Lietuvoje laukia įvairūs renginiai ir iniciatyvos. Viena iš jų – Jaunimo reikalų agentūros organizuojami „Keliaujantys jaunimo metai“. Tai devynių vienos dienos jaunimui skirtų renginių ciklas, kuriuo planuojama aplankyti devynias Lietuvos savivaldybes.

„Keliaujančių jaunimo metų“ renginiai vyks Jonavoje, Palangoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Telšiuose, Naujojoje Akmenėje, Visagine, Alytuje ir Tauragėje. Į šiuos taškus šiemet bus siekiama pakviesti jaunimą iš aplinkinių savivaldybių ir įtraukti į diskusijas, interaktyvias veiklas, pristatyti juos supančias galimybes bei pasiklausyti jaunimo atlikėjų.

Pagrindinėje renginio scenoje renginių metu dalyviai bus kviečiami net į 5 diskusijas, kiekvienoje diskusijoje dalyvaus jaunimo atstovai, sprendimų priėmėjai bei dirbantys su jaunimu asmenys iš to regiono, kuriame vyks renginys. Taip bus siekiama, kad diskusijos bei jų dalyviai būtų artimi ir aktualūs susirinkusiam jaunimui. Bus diskutuojama apie su jaunimu susijusiais problemas, darbą su jaunimu ir klimato kaitą. Be to bus pristatyta 2021 – 2027 m. Europos jaunimo strategija ir gerosios praktikos įgyvendinant ES programas.

„Veiklas pagrindinėje scenoje, kiekvieno renginio metu, užbaigs diskusija vienijanti visą renginių ciklą „Jaunimo politika mano apskrityje po 10 metų“, per šias diskusijas bus apibendrinami jaunimo apklausų, vykdomų prieš kiekvieną renginį,  rezultatai ir formuojama dešimtmečio jaunimo politikos vizija, kurią pristatysime metų pabaigoje. Jaunimo apklausas apie jaunimo politiką jų apskrityse skelbsime prieš renginius, siekdami susidaryti kuo geresnį vaizdą, ką galvoją Lietuvos jaunimas ir įtraukti juos į ateities vizijos formavimą“, – sako „Keliaujančius jaunimo metus“ organizuojančios Jaunimo reikalų agentūros direktorius Jonas Laniauskas.

Pagrindinėje scenoje, kiekvieno renginio metu taip pat pasirodys jaunimo grupės iš regiono –  taip joms bus suteikta platformą būti pamatytoms ir išgirstoms, nes visi renginiai bus transliuojami gyvai.

Taip pat galimybių mugėje renginių dalyviai galės leisti laiką interaktyviose veiklose bei susipažinti su organizacijomis bei jaunimui skirtomis programomis. Mugėje savo vykdomas tarptautines ir vietines programas jaunimui pristatys Jaunimo reikalų agentūra, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, Europos komisijos atstovybė Lietuvoje, Lietuvos aklųjų biblioteka, vietinės jaunimo ir su jaunimu dirbančios organizacijos. Jaunuoliai galvojantys apie savo ateities užimtumą, galės įsitraukti į interaktyvias karjeros ugdymo dirbtuves. Tai pat dalyviai galės pasinerti į „knygas“ gyvojoje bibliotekoje bei aktyviai praleisti laiką patyriminiame orientaciniame žaidime.

Pirmasis renginių ciklo renginys įvyks jau birželio 3 d., Jonavoje, Joninių slėnyje. Į renginį labiausiai kviečiamas jaunimas ir kiti dalyviai iš Kauno apskrities, kurios jauniesiems gyventojams ir yra skirtas renginys. Informaciją  apie renginį sekite -> 1-asis „Keliaujančių jaunimo metų“ renginys | Facebook #jauni2022 #EYY2022 #EuropeanYearOfYouth2022

Kauno apskrities jaunimas ir visi kam artima jaunimo politika Kauno apskrityje jau dabar gali išreikšti savo nuomonę Jaunimo politikos dešimtmečio vizijos apklausoje – https://bit.ly/3MtmpBN

Taip pat sekite naujienas apie visus Lietuvos ir Europos Jaunimo metus Lietuvoje – https://jauni2022.lt

Jaunimo metų veiklos yra finansuojamas Lietuvos valstybės biudžeto ir Europos Komisijos programos Erasmus+ lėšomis.

 

Jaunimo reikalų agentūra įgyvendina valstybės jaunimo politikos tikslus ir priemones, stiprinančias jaunimo motyvaciją ir galimybes įgyti išsilavinimą, gauti darbą ir įsitraukti į aktyvų visuomeninį gyvenimą, dalyvauja sprendžiant jaunimo problemas bei plėtoja neformalų ugdymą ir jaunimo socializacijos procesus. Jaunimo reikalų agentūra taip pat yra nacionalinis Lietuvos ir Europos jaunimo metų Lietuvoje koordinatorius. Jaunimo metų atidarymas Balandžio 29 d. paminėtas energingu renginiu renginio akimirkos – https://jauni2022.lt/jm-akimirkos/)