Šiandien, birželio 14-ąją, minint Gedulo ir vilties dieną, gyventojai rinkosi Šilalės Nepriklausomybės aikštėje į atminties akciją „Ištark, išgirsk, išsaugok“. Septintus metus organizuojamas minėjimas šiemet vyko dvylikoje savivaldybių, tarp kurių ir Šilalė. Jo metu buvo siekiama perskaityti per 110 000 buvusių tremtinių ir politinių kalinių vardų, pavardžių ir likimų. Šilalėje perskaityta virš 2000 pavardžių.

„1941 m. birželio 14 d. prasidėjo mūsų šalies gyventojų masiniai trėmimai į Sibirą, kurie išblaškė tūkstančių žmonių likimus. Trėmimai palietė daugybę šeimų, namų, gatvių ir miestų. Gatvių, kuriomis šiandien žengia mūsų kojos, ir namų, kuriuose šiandien tebegyvename“ – tokiais žodžiais minėjimą pradėjo viena iš jo moderatorių, Šilalės rajono savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorė Lina Maslauskienė. Minėjime dalyvavę Šilalės rajono savivaldybės meras Algirdas Meiženis, jo pavaduotoja Lineta Dargienė, Administracijos direktorius Gedeminas Sungaila ir jo pavaduotojas Virginijus Kvederys birželio 14-ąją įvardijo kaip dieną, palikusią gilų randą mūsų istorijoje, mūsų krašto ir tautos gyventojų likimuose. Šie skaudūs išgyvenimai ypač sustiprėja, kuomet karas vyksta Ukrainoje, kur atsikartoja panašūs žmonių išgyvenimai ir patirtys. Apie ukrainiečių patiriamą siaubą ir trėmimus pasisakė minėjime dalyvavusi ir šiuo metu  Šilalėje apsistojus dėl Rusijos Federacijos vykdomo karo jos valstybėje Ukrainiečių bendruomenės Šilalėje vadovė Zoya Kharaminskaya. Ji pabrėžė, kad Ukraina, stodama į kovą su agresore, kovoja ne tik už savo šalies ir piliečių laisvę, bet ir Europos gyventojų laisvę. Savo išgyvenimais tremtyje taip pat  pasidalijo ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šilalės filialo pirmininkė Teresė Ūksienė ir jos pavaduotojas Antanas Rašinskas.

Minėjimo metu tylos minute pagerbtos karo Ukrainoje aukos ir Lietuvos piliečiai, nukentėję nuo tremties ir kalinimų. Po tylos minutės pradėtas vardų ir likimų skaitymas.

Atminties akciją Šilalės rajone organizavo Šilalės rajono savivaldybė, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šilalės filialas, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) ir projektas „Misija Sibiras“, prisidėjo Lietuvos Šaulių sąjungos, Lietuvos skautijos nariai ir kiti neabejingi šilališkiai.

Daugiau akcijos akimirkų galite rasti paspaudę čia. 

Šilalės rajono savivaldybės administracijos
Veiklos administravimo skyrius