Minint Lietuvių kalbos dienas Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje gegužės 10–27 dienomis buvo eksponuojama Lietuvių kalbos instituto mokomoji  paroda „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“. Nuo gegužės 23 dienos parodą aplankyti buvo kviečiami visi rajono  mokiniai ir mokytojai.

Lietuvoje itin populiari kilnojamoji ekspozicija žaismingai supažindina su lietuvių kalbos istorija, patrauklia forma pristato lietuvių kalbos įdomybes, atskleidžia mūsų kalbos išskirtinumą ir vietą pasaulio kalbų kontekste. Ją sudaro unikalūs, interaktyvūs, leidžiantys kiekvienam paliesti kalbą rankomis ir pačiam pajusti jos savitumą eksponatai – kalbos žaislai: interaktyvus indoeuropiečių kalbų medis  (kuriame kalbų šeimos – tai medžiai, o kalbos – vaisiai); šviečiantys eksponatai „Akis“ ir „Musė“ (žaidžiama dėlionės principu, pažįstami  lietuviškų žodžių atitikmenys kitose pasaulio kalbose, kalbų genetinė bendrystė ir bendra kilmė); simbolinis žodynas – šviečiantis eksponatas su atverčiamais žodžiais (pristato pasirinktų žodžių kilmę), interaktyvi lietuvių kalbos abėcėlė (kiekvienos lietuviškos raidės antspaudai su jų kilmės aprašais); magnetinis žemėlapis su žodžiais (dėlioti ir pamatyti, kokius žodžius lietuviai paskolino kitoms kalboms).

Skatinanti domėtis lietuvių kalba ir leidžianti ją pajusti lytėjimu kilnojamoji paroda sudomina įvairaus amžiaus mokinius ir suteikia mokytojams galimybę praturtinti ugdymo procesą. Eksponatai telpa į 5 lagaminus, todėl yra patogūs transportuoti. Užsisakyti parodą į savo įstaigą ar renginį galima el. p. lituanistika@lki.lt  arba tel. (8 5) 263 8112.

Šia paroda baigiami Lietuvių kalbos dienų renginiai mūsų rajone. Dėkojame Šilalės Simono Gaudėšiaus, Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus, Laukuvos Norberto Vėliaus, Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio, Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijoms, Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijai, Šilalės suaugusiųjų mokyklai, Šilalės lopšeliui-darželiui „Žiogelis“, Šilalės švietimo pagalbos tarnybai, Šilalės Vlado Statkevičiau muziejui ir Šilalės rajono savivaldybės viešajai bibliotekai  už suorganizuotus Lietuvių kalbos dienų renginius.

Šilalės rajono savivaldybės administracijos
kalbos tvarkytoja Aldona Špečkauskienė

Nuotraukos Zojos Masteikienės