Stipriai išaugus nevyriausybinių organizacijų teikiamų paslaugų apimtims ir administravimo kaštams, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija joms skyrė 2 mln. eurų, skirtų padengti komunalinių paslaugų, patalpų administravimo išlaidas.

Subsidija skiriama toms paslaugas teikiančioms nevyriausybinėms organizacijoms, kurių paslaugų teikimo kaštai padidėjo daugiau kaip 30 proc. lyginant su 2021 m., dėl padidėjusių paslaugų teikimo apimčių ir administravimo kaštų.

„Šiuo sudėtingu laikotarpiu svarbu ne tik geru žodžiu padėkoti nevyriausybinėms organizacijos už jų darbą, indėlį, bet ir suteikti finansinę pagalbą. Tikimės, kad papildomos lėšos sustiprins nevyriausybines organizacijas, – leis tęsti svarbius pradėtus darbus ir planuoti naujus“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Apraše numatytoms veikloms įgyvendinti numatyta skirta valstybės biudžeto lėšų suma – 2 mln. Eur valstybės biudžeto lėšų.

Nevyriausybinės organizacijos gali teikti paraiškas Socialinių paslaugų priežiūros departamentui ir gauti papildomą iki 10 tūkst. eurų siekiančią subsidiją. Subsidijai paraiškos teikiamos užpildant paraiškos formą informacinėje sistemoje SOPAS.

Subsidijos dydžiai

Didžiausios galimos skirti subsidijų vertės priklauso nuo subsidijos besikreipiančios nevyriausybinės organizacijos (NVO) 2021 metų pajamų dydžio:

•    NVO, kurių 2021 metų pajamos yra didesnės nei 1 tūkst. eurų, bet ne didesnės nei 30 tūkst. eurų, mažiausia galima skirti subsidijos vertė – 500 eurų, didžiausia – 5 tūkst.;
•    NVO, kurių 2021 metų pajamos yra didesnės nei 30 tūkst. eurų, mažiausia galima skirti subsidijos vertė – 1 001 euras, didžiausia – 8 tūkst. eurų;
•    NVO, kurių 2021 metų pajamos yra didesnės nei 60 tūkst. eurų, mažiausia galima skirti subsidijos vertė – 1 001 eurų, didžiausia – 10 tūkst. eurų.

Nevyriausybinių organizacijų veiklų sritys

Pretenduoti į subsidiją gali nevyriausybinės organizacijos, kurios veikia socialinėje, švietimo, sporto ar kultūros srityje ir:
* 2021 teikė ir (arba) 2022 m. teikia paslaugas pagal valstybės biudžeto lėšų naudojimo sutartį, sudarytą su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (toliau – Ministerija) ar Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, ar Kultūros ministerija (visos kartu toliau – Ministerijos), ar įstaigomis prie Ministerijų, ar Ministerijoms pavaldžiomis biudžetinėmis įstaigomis, arba
* 2021 teikė ir (arba) 2022 m. teikia paslaugas pagal valstybės biudžeto lėšų naudojimo sutartį, sudarytą su savivaldybe ar savivaldybei pavaldžia įstaiga, arba
* 2022 m. teikia paslaugas, finansuojamas pagal Ministerijos administruojamas 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemones, Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo 2014–2020 m. programą arba Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo 2014–2020 m. programą arba
* yra licencijuota arba akredituota teikti paslaugas ir 2022 m. teikia paslaugas finansuojamas valstybės biudžeto ar savivaldybės biudžeto lėšomis.

 

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija