Kovo 15 d. startavo atvirų duomenų portalas apie 1,2% GPM paramos skyrimą. Jau 18 metų* deklaruodami pajamas kiekvienais metais galime skirti paramai dalį jau sumokėto pajamų mokesčio nuo savo gaunamo darbo užmokesčio, dividendų, individualios veiklos pajamų ar pelningai parduoto turto.
Prasidėjus gyventojų pajamų mokesčio deklaravimui gali būti gana nelengva nuspręsti, kam galima skirti 1,2% paramą – kiekvienais metais paramos gavėjų sąrašas vis ilgėja ir kinta. Naujas atvirų duomenų portalas „Ačiū Jums” (www.aciujums.lt) padės gyventojams rasti atsakymus apie 1,2% GPM paramą ir paragins tuos, kurie dar abejoja, tai padaryti jau šiemet.
www.aciujums.lt svetainėtai pirmiausia padėka tiems daugiau nei 0,5 milijono gyventojų, kurie skiria paramą. Tikime, kad šis tinklalapis padės gyventojams susipažinti su paramos statistika vartotojui draugišku būdu ir padės ateityje atsakingai apsispręsti skiriant 1,2% GPM paramą.
Šis specializuotas tinklalapis – tai Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro (NIPC) inicijuota atvira duomenų bazė. Šioje bazėje pateikta Valstybinės mokesčių inspekcijos bei VĮ „Registrų centras” atvirų duomenų informacija.

 

*NIPC 2000-2002 metais buvo subūręs nacionalinę NVO koaliciją “Už filantropiją”, kurios pagrindu LR Seimui buvo pateiktas pasiūlymas įteisinti galimybę gyventojams skirti 2% nuo sumokėto GPM savanoriškai pasirinktoms nevyriausybinėms organizacijoms. 2004 metais tokia galimybė LR gyventojų pajamų mokesčio įstatyme atsirado ir nuo 2005 metų visos ne pelno organizacijos turi galimybę iš gyventojų gauti 2% (o nuo 2018 metų – 1,2%) GPM dalį.  

 

Olia Žuravliova
Direktorė
NVO informacijos ir paramos centras