Socialiniuose tinkluose plinta klaidinti informacija apie išoriniam vartojimui skirto jodo tirpalo gėrimą ir joduotos druskos vartojimą skydliaukės apsaugai nuo radioaktyviojo jodo poveikio kelia nerimą Radiacinės saugos centro ir Sveikatos apsaugos ministerijos specialistams.

Vaistinėse parduodami vaistiniai preparatai – spiritiniai jodo tirpalai ar jodo purškalai, skirti burnos gleivinei gydyti, taip pat maisto papildai su jodu ir netinkami naudoti skydliaukės apsaugai nuo radioaktyviojo jodo. Spiritinis jodo tirpalas yra skirtas tik išoriniam vartojimui – tepti ant odos, jodo burnos gleivinės purškalai, skirti gerklės ligoms gydyti. Šių preparatų veiklioji medžiaga yra ne kalio jodidas, o tiesiog jodas, kuris yra stipriai oksiduojančiai ir toksiškai veikianti medžiaga, galinti sukelti cheminių audinių nudegimų ir apsinuodijimą, todėl jokiais būdais jo negalima gerti, net ir skiedžiant vandeniu.

Dar kartą norime nuraminti gyventojus, kad dėl įvykių Ukrainoje kalio jodido (KI) tablečių vartoti nereikia. Šios tabletės vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda radioaktyviojo jodo ir tik tada, kai jas vartoti rekomenduoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Pagal Tarptautinės atominės energijos agentūros nuolat teikiamą informaciją, radiacinis fonas šalia Ukrainos atominių elektrinių yra nepakitęs ir Lietuvos gyventojams nėra pagrindo nerimauti.

 

Radiacinės saugos centras