Dar 2021 m. viduryje Lietuvos Respublikos Seimas 2022-uosius metus paskelbė Lietuvos jaunimo metais. Tuo pat metu Europos Parlamentas 2022-uosius paskelbė Europos jaunimo metais ir taip sudarė unikalią galimybę atkreipti dėmesį į jaunimo politiką nacionaliniu ir tarptautiniu lygmeniu. Jaunimo metai suteikia galimybę atkreipti visuomenės dėmesį į jaunimo situaciją ir jaunimo problemas Lietuvoje ir Europoje, inicijuoti diskusijas ir tinkamų sprendimų priėmimą bei palengvinti jaunimo pilietinio aktyvumo įsitvirtinimo procesą Lietuvoje.

Pagrindinė jaunimo metų tema – jaunimo  įgalinimas. Siekdamas atskleisti šią temą Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su partneriais išsikėlė 4 tikslus: pasiekti jaunus žmones, kurie anksčiau nebuvo pasiekti, ir informuoti juos apie galimybes nacionaliniu ir ES lygmeniu; pastebėti ir dalytis gerąja praktika ES jaunimo politikos ir ES programų įgyvendinimo srityje; skatinti jaunimo organizacijų ir jaunimo aktyvumą; plėtoti jaunimo ir sprendimų priėmėjų dialogą temomis, aktualiomis  jaunimui.

Taip pat 2022-uosius Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Savanorystės metais. Taip siekiama ne tik pažymėti savanorystės įteisinimo Lietuvoje dešimtmetį, bet ir atkreipti dėmesį į visuomenės įsitraukimo į savanorišką veiklą svarbą ir savanorių indėlį prisidedant prie COVID-19 pasekmių suvaldymo.

Šilalės rajono savivaldybės administracijos savanorė Austėja Ignotaitė