Nuo nusikalstamų veikų nukenčia dažnas Lietuvos pilietis. Nusikalstama veika žmogui sukelia daugelį neigiamų psichologinių, finansinių, socialinių, sveikatos padarinių. Nukentėjusiam žmogui yra būtina žinoti, kad blogi dalykai nutinka, jie gali nutikti kiekvienam iš mūsų. Ir būsena, kurioje žmogus yra po įvykio  – svarbi.

2021 m. sausio 14 d. Lietuvos Respublikos Seime priimtas Lietuvos Respublikos pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims įstatymas, kurio siekis yra užtikrinti, kad fiziniai asmenys, nukentėję nuo nusikaltimų, gautų pagalbą atsižvelgiant į asmens poreikius, atsiradusių dėl nusikalstamos veikos. Įstatymo pagrindu Lietuvoje nuo 2021  m. rugsėjo mėn. pradėjo veikti akredituotą pagalbą teikiančios Pagalbos tarnybos, viena kurių Koordinacinis centras „Gilė“.

Į Pagalbos tarnybą gali kreiptis visi asmenys, nepaisant to, ar nukentėjęs asmuo pateikė pareiškimą ar pranešimą dėl nusikalstamos veikos, ar nepateikė.

Nukentėję į Pagalbos tarnybą asmenys gali kreiptis savarankiškai, taip pat, gali būti nukreipti pirmo kontakto institucijų (policijos, prokuratūros, savivaldybės administracijos, socialinių paslaugų įstaigos, bet kurios švietimo ar sveikatos priežiūros įstaigos, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos). Į Pagalbos tarnybą nukentėjusįjį gali nukreipti ir kiti asmenys, su nukentėjusio sutikimu.

 

Teikiama pagalba:

  • Informavimas ir konsultavimas apie nukentėjusiojo asmens teises
  • Emocinis palaikymas, psichologinė pagalba
  • Pirminė teisinė konsultacija, pagalba rengiant teisinius dokumentus
  • Tarpininkavimas, organizuojant kitų institucijų pagalbą:
  • valstybės garantuojamos antrinės teisinės pagalbos gavimą;
  • laikiną apgyvendinimą;
  • palydėjimą vykstant į policiją/ teismą.

Koordinacinio centro „Gilė“ komandoje dirba specialistai, galintys emociškai paremti ir patarti nukentėjus nuo nusikaltimo: ką daryti, kur kreiptis, kokias nukentėjusiųjų teises numato Lietuvos įstatymai. Mūsų specialistai suteiks reikiamą informaciją ir atsakys į sudėtingoje situacijoje kilusius klausimus, patars, kur ir kaip kreiptis pagalbos bei užtikrinti savo teises.

 

Pagalba nemokama ir konfidenciali

Kartu ieškoti išeities lengviau.

WW.CENTRASGILE.LT

8 690 22 508

Darbo dienomis

8.00- 17.00