Spalio 30 dieną Šilalės rajono savivaldybės meras Algirdas Meiženis įteikė nominaciją už šiais metais gražiausiai tvarkomą sodybą kaime Aurelijai ir Mariui Šiaudvyčiams, gyvenantiems Struikų kaime, Šilalės kaimiškoje seniūnijoje.

Gyvenime būna netikėtų sutapimų, taip atsitiko ir šiuo atveju. Šis apdovanojimas – tarsi dovana M. Šiaudvyčiui, vos prieš kelias dienas pažymėjusiam savo jubiliejinį gimtadienį.

Didelė, kruopščiai ir skoningai sutvarkyta sodybos aplinka sakyte sako, kad čia gyvena labai darbštūs žmonės. Eina aštunti metai, kai nusipirkę seną sodybą A. ir M. Šiaudvyčiai  nugriovė visus tuo metu čia buvusius pastatus ir pradėjo kurti savo gyvenimą Struikų kaime.

Pirmiausia naujakuriai išsikasė tvenkinį, nes tai buvo sena Mariaus svajonė, kurią pagaliau jis galėjo įgyvendinti. Tvenkinį Šiaudvyčiai netruko įžuvinti, tik dabar žuvimi tenka dalintis su neaplenkiamais žvejais – garniais. Aurelija užsiminė, kad jiems atbaidyti buvo pastatę, tačiau tai buvo tik trumpalaikis baimės objektas. Nuo zuikių ir stirnų, kaliausės taip pat saugojo neilgai, greitai svečiai iš miško prie jų priprato ir nesibaimina.

Mėgstamiausi medžiai, kurių nemažai pasodinta sodyboje, tai paprasti lietuviški beržai. Visus medžius savo rankomis pasodino sodybos šeimininkas Marius.

Kur ir kokį augalą ar kitą sodybos aplinkos puošybos elementą įkurdinti sprendžia kartu, tačiau daugiau idėjų kyla Mariui, sakė Aurelija. Sodybos gražinimo įgūdžius jis atsinešė iš savo tėvų Nijolės ir Aloyzo Šiaudvyčių, gyvenančių Drobūkščių kaime. Jų sodyba yra nominuota kaip gražiausiai tvarkoma sodyba kaime.

Erdvi ir didelė savo plotu sodybos teritorija puikiai pasitarnauja visai Šiaudvyčių šeimai kaip lauko sporto aikštelė. Čia įrengta krepšinio, sunkumų kilnojimo vieta, o apie tvenkinį, kaip apie stadioną, bėgioja visa šeima.

Savo sodybą A. ir M. Šiaudvyčiai puoselėja ir kasmet vis tobulina ne dėl apdovanojimų, o kad patiems čia gyventi būtų gera ir malonu.

Nominacijų įteikimas, sutapęs su Mariaus jubiliejiniu gimtadieniu, nustebino ir nudžiugino šios neeilinės sodybos šeimininkus.

Mero patarėja Asta Gestautienė