Įgyvendinant Erasmus+ mokyklų mainų partnerystės projektą „Sports is a Game, No Fight Let’s Play“, rugsėjo 19-24 d. Šilalės r. Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos delegacija – 10 mokinių ir 3 mokytojai –  dalyvavo  mokinių grupių mainų susitikimo veiklose Italijoje. Projekto dalyvius priėmė Termolio mieste įsikūrusi profesinio rengimo vidurinė mokykla Istituto d’Istruzione Superiore „Giovanni Boccardi“.

Kartu su mokiniais iš Rumunijos ir Italijos dirbdami pačioje mokykloje, o Turkijos mokiniams nuotoliniu būdu, stengėmės įgyti žinių, kaip sumažinti smurtą, patyčias, neapykantą, gerinome bendravimo anglų kalba gebėjimus bei socialinius įgūdžius. Vyko pokalbiai apie neapykantos kalbą, apie lygybės skatinimą. Taip pat aktyviai įsitraukėme į pamokų veiklas, diskutuodami mišriose grupėse aiškinomės, kuo iš tikrųjų skiriasi lygybės ir teisingumo sąvokos bei kūrėme plakatus. Teorines žinias mokėmės pritaikyti sporto aikštelėje, kur vyko naujai sukurtų sportinių žaidimų turnyras. Lankydamiesi pas Termolio merą, išgirdome palinkėjimą ir toliau būti aktyviais savo bendruomenių nariais.

Džiaugiamės, kad pavyko aplankyti Italijos sostinę Romą, išvysti įžymiausius architektūros statinius bei pajausti šio miesto istorinę dvasią. Paskutinėmis viešnagės dienomis italų mokiniai ir mokytojai supažindino mus su Termolio miestu, jo istorija, kultūriniais ir kitais svarbiais miestui objektais. Taip pat apžiūrėjome Molizės regiono istorinius ir archeologinius objektus. Susitikimo Italijoje pabaigoje projekto dalyviai aptarė ir apibendrino  visas savaitės veiklas, jiems buvo įteikti sertifikatai.

Neabejojame, kad visi dalyviai sustiprino pagarbos ir tolerancijos savo bendraamžiams jausmą, įgijo daugiau žinių apie Europos kultūrų įvairovę, patyrė autentišką italų gyvenimo būdą bei susipažino su  jų kalba.

Programą Erasmus+ finansuoja Europos Komisija, šios programos švietimo ir mokymo sritį Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Neringa Bankauskienė, projekto koordinatorė