Rugpjūčio 3–8 d. Šilalė šventė 488-ąjį miesto gimtadienį. Įvairiose Šilalės miesto erdvėse vyko daugiau kaip 30 įvairiausių renginių, užsiėmimų. Juose gausiai lankėsi miesto ir rajono gyventojai, svečiai, šventė subūrė sporto, meno entuziastus ir visus, norinčius turiningai praleisti laiką.

Šventė prasidėjo antradienį, kviesdama gyventojus bendruomenių parke stebėti šokio spektaklį „Piliakalnių laumės“. Šokėjos įkūnijo ir perteikė vienos seniausių lietuvių dangaus ir žemės deivių – Laumės personažą, nes anksčiau tikėta, kad pievose, miškuose susirinkusios laumės linksmindavosi, šokdavo, o sterblėse sunešusios žemes ir supylusios piliakalnius.

Trečiadienį ir ketvirtadienį vyko dviejų dalių muzikinio spektaklio, pastatyto pagal Emmerich Kalman operetę „Čardašo karalienė“, premjera. „Čardašo karalienėje“ atskleidžiamas konfliktas tarp asmenybės ir visuomenės – tarp talentingos kabareto artistės Silvos, mylinčios savo profesiją, ir aukštosios visuomenės, niekinančios tokį amatą. Aristokrato Edvino susižavėjimas kabareto artiste perauga į tikrą meilės jausmą ir sugeba nugalėti visas kliūtis. Šią operetę statė, režisavo ir atliko Šilalės krašto gyventojai. Ketvirtadienio popietę jaunimo renginyje „Blaivus piknikas“ savo programą parengė ir pristatė „Utenastuntrides“ motoakrobatų komanda. Žiūrovai galėjo pamatyti įspūdingiausius triukus, kurie buvo atliekami su galingais sportiniais motociklais. Po pasirodymo vyko jau tradicija tapęs Šilalės rajono visuomeninių jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ renginys „Pokalbiai su (ne)jaunimu“. Penktadienį gyventojai galėjo dalyvauti parodoje „Kava-aš-menas“ ar bandyti išsilaisvinti iš Šilalės viešojoje bibliotekoje veikiančio galvosūkio kambario. Vakare per linksmos muzikos festivalį „Brizgėlis“ pasirodė linksmosios muzikos ansamblis iš Šilalės „Padkava“, vyko įvairūs muzikiniai pasirodymai, kuriuos atliko ne tik kaimynai iš Šilutės ar atlikėjai atvykę iš sostinės, bet ir solistas Costa iš Italijos ir lūpinių armonikėlių ansamblis „Blumizeristi“ iš Latvijos. Norinčius paragauti naujų skonių, Šilalės rajono viešoji biblioteka vaišino gilių ir kitų rūšių kava, o Šilalės visuomenės sveikatos biuras – žolelių arbata.

Šeštadienis pasižymėjo veiklų ir pramogų gausa: tinklinio varžybomis, viktorinomis, Lietuvos kariuomenės, Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, policijos technikos ir įrangos bei įvairiomis meninėmis parodomis, edukacijomis, nevyriausybinių organizacijų užsiėmimais, Šilalės meno mėgėjų kolektyvų koncertu. Jau antrą kartą Šilalėje vyko automobilių (Decibelų dragų) garso varžybos. Nugalėtojus sveikino Šilalės rajono savivaldybės administracijos direktorius Tadas Bartkus ir Šilalės kultūros centro direktorė Irmina Kėblienė.

Netrūko renginių ir mažiesiems šilališkiams – vyko Kauno Kazio Binkio teatro pasirodymas, pristatyta Karatė klubo „Taurus“ programa, edukacija „Mažieji išradėjai“ ir kt. Tradiciškai ypatingo mažųjų  ir jų tėvelio dėmesio sulaukė didysis gimtadienio tortas ir putų šou.

Po Šilalės meno mėgėjų kolektyvų koncerto sveikinimo žodį tarė Šilalės rajono savivaldybės meras Algirdas Meiženis, Šilalės miesto seniūnė Eglė Straukienė ir Seimo narys Jonas Gudauskas. Vakarinėje dalyje pasirodė atlikėjas Deividas Norvilas ir grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ bei jaunimo grupė „Black biceps“. Visus vakarus šventės dalyviai taip pat galėjo pasimėgauti vasaros nakties muzikos fontanu.

Šilalės miesto gimtadienis baigėsi galiūnų varžybomis. Čempionate dalyvavo vienuolika galiūnų iš įvairių Lietuvos miestų, tarp kurių ir šilališkis Karolis Aleksandravičius. Galiūnai turėjo varžytis penkiose rungtyse: rąsto kėlime, svarmenų ir naščių nešime, vilkiko tempime ir apvalių akmenų sukėlime, kurių svoris siekė nuo 100 iki 180 kilogramų. Šių varžybų nugalėtoju tapo Mantas Lalas. Antrąją vietą iškovojo Dainius Repšys, trečiąją – Modestas Struckas. Nugalėtojus sveikino ir jiems taures įteikė Šilalės rajono meras Algirdas Meiženis ir Šilalės rajono savivaldybės administracijos direktorius Tadas Bartkus.

Dėkojame šventės dalyviams ir organizatoriams už įdėtą indelį, kuriant šventinę atmosferą, padovanotas puikias akimirkas ir emocijas.

 

Daugiau užfiksuotų šventės akimirkų galite rasti čia:

Šilalės miesto šventė 2021. I diena.

Šilalės miesto šventė 2021. II diena.

Šilalės miesto šventė 2021. III diena.

Šilalės miesto šventė 2021. IV diena.

Šilalės miesto šventė 2021. V diena.

Šilalės miesto šventė 2021. Lietuvos galiūnų čempionato I etapas.

 

 

Veiklos administravimo skyriaus atstovė spaudai
Rūta Budrė