Praėjusiais metais Šilalės rajono savivaldybė viešojoje erdvėje dalijosi džiugia žinia, jog mūsų kraštas turi savo ambasadorę Airijoje – ja tapo Renata Zaveckienė. Su kraštiete planuota susitikti dar praėjusių metų Velykų laikotarpiu, tačiau prasidėjus pandemijai, planus teko koreguoti ir ilgai lauktas susitikimas su Šilalės rajono savivaldybės meru Algirdu Meiženiu ir Administracijos direktoriumi Tadu Bartkumi įvyko tik šių metų liepos 29 d.

Renata Zaveckienė Šilalėje baigė pirmąją vidurinę mokyklą, dabar žinomą kaip Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazija. Nuo 2008 m. moteris kartu su šeima gyvena Airijoje. Ją, kaip Šilalės krašto ambasadorę Airijoje, pasiūlė tuometinis Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Airijoje Egidijus Meilūnas. Jis kraštietę apibūdino kaip labai aktyvią Airijos lietuvių bendruomenės narę, prisidedančią prie pagrindinių lietuvių organizuojamų renginių, aktyviai bendradarbiaujančią su Lietuvos Respublikos ambasada Dubline. Įdomu tai, kad R. Zaveckienės vyras yra Telšių ambasadorius Airijoje.

Susitikimo metu kalbėta įvairiomis temomis, tačiau viena svarbiausių – bendradarbiavimo galimybės. Pasibaigus pandemijai svarstyta galimybė Airijos lietuvių vaikams sudaryti sąlygas dalyvauti Šilalės kultūros centro organizuojamoje etnokultūrinėje stovykloje ir taip sužinoti daugiau apie senąsias lietuviškas tradicijas, vykdyti mokinių mainų programas. Taip pat diskutuota, jog ateityje Airijos organizuojamuose renginiuose galėtų pasirodyti kolektyvai iš Šilalės krašto.

Tikimės, jog šis neseniai užsimezgęs bendradarbiavimas tęsis ir ateityje, jo dėka užsienyje gyvenantys lietuviai palaikys glaudesnį ryšį su gimtuoju kraštu.

Veiklos administravimo skyriaus
atstovė spaudai Rūta Budrė