Ekstremalių situacijų komisijos posėdis dėl prevencinių priemonių prie vandens telkinių

Birželio 22 d. vyko nuotolinis Ekstremalių situacijų komisijos (toliau – ESK) posėdis, kuriame dalyvavo Savivaldybės meras Algirdas Meiženis, Administracijos direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis direktoriaus pareigas, ESK pirmininkas Osvaldas Šarmavičius, ESK komisijos nariai, seniūnijų seniūnai ir UAB „Migelis“ atstovas.

Pasitarimu metu kalbėta apie skendimų paviršiniuose vandens telkiniuose prevenciją ir skęstančiųjų gelbėjimo darbų organizavimą vasaros sezono metu vietose, kuriose poilsiauja gyventojai. Šilalės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (toliau – PGT) viršininkas Vaidotas Kėbla pristatė numatytus veiksmus ir prevencines priemones, siekiant išvengti nelaimių prie vandens telkinių. V. Kėbla informavo, jog PGT yra parengusi įvairius informacinius pranešimus kaip saugiai elgtis prie vandens telkinių, šią informaciją paviešinusi įvairiose informavimo priemonėse, organizavo nuotolinius ir realius susitikimus su mokiniais, kurių metu taip pat aptarė atsargumo priemones prie vandens, pademonstravo, kaip suteikti pagalbą. PGT specialistai kartu su Šilalės rajono savivaldybės civilinės saugos specialistu lankėsi prie rajono gyventojų pamėgtų vandens telkinių ir posėdžio metu ESK komisijos nariams pateikė ne vieną pasiūlymą, kaip būtų galima pagerinti situaciją, siekiant išvengti skaudžių nelaimių. Pirmiausia V. Kėbla siūlė apsvarstyti galimybę prie Paršažerio poilsiavietės įsigyti motorinę valtį, kuria būtų daug paprasčiau ir saugiau pasiekti toliau nuo kranto nutolusius ar valtyje apsivertusius ir skęstančius gyventojus. Taip pat pasiūlyta rajone prie kiekvienos persirengimo kabinos pakabinti informacinius stendus, kuriuose būtų pavaizduoti būtiniausi vaizdai, kaip elgtis pamačius skęstantį žmogų, įsigyti gelbėjimo ratus. Šilalės mieste siūlyta matomai pažymėti persirengimo kabinas, kad išvydus skęstantį asmenį, į bendrąjį pagalbos centrą skambinantis žmogus galėtų lengviau nusakyti buvimo vietą, ir taip būtų sutrumpintas gelbėjimo pajėgų atvykimo laikas.

Artimiausiu metu PGT kartu su policijos pareigūnais planuoja organizuoti prevencinę akciją, kurios metu vyks prie rajono vandens telkinių, stebės ar gyventojai nepažeidinėja taisyklių, laikosi saugaus elgesio normų prie vandens, patars kaip išvengti nelaimių.

Pernai paplūdimio statusas suteiktas Paršežerio ežerui, todėl ten veikia griežtesnės taisyklės, poilsiautojus stebi gelbėtojas. Plačiau apie tai ir kylančias problemas papasakojo UAB „Migelis“ direktorius Remigijus Milikauskas, informuodamas apie turimą ir dar trūkstamą gelbėjimo įrangą ir priemones.

Savivaldybės vadovai, išklausę informaciją, patikino, jog dės pastangas surasti biudžete lėšų įsigyti įvairiai prevencinei įrangai, kuri galbūt padės išvengti skaudžių nelaimių prie vandens telkinių.

Veiklos administravimo skyriaus

atstovė spaudai Rūta Budrė