Mero pavaduotojui Tadui Bartkui  kartu su Tarybos nare, gydytoja Birute Žirliene domintis, kaip vyksta Šilalės rajono ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus remonto darbai, ,,gidu“ pabuvo ligoninės ūkioadministratorius Alfonsas Motuzas.

Atnaujintas kelias privažiuoti, atskiras  įėjimas,  takai ir keltuvas žmonėms su negalia – tai tik išoriniai pakeitimai prie Šilalės rajono ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus. O viduje dviejuose pastato aukštuose vyksta kardinalūs pokyčiai. Rengiamos patalpos teikti atkuriamąjį gydymą ir reabilitaciją pacientams.

Vos patekęs į pirmojo aukšto remontuojamas patalpas, atsiduri būsimo baseino zonoje.  Baseine bus stuburo tempimo įranga, masažiniai purkštukai, atskiras keltuvas neįgaliesiems nusileisti į baseiną. Stuburo tempimo pratimai vandenyje dėl dalinio nesvarumo atliekami lengviau ir be skausmo. Baseino oro / vandens purkštukų išstumiamos srovės stimuliuoja kraujotakos sistemą ir stiprina raumenis, pagerina medžiagų apykaitą ir bendrą savijautą. Čia pacientai atstatys kai kurias sutrikusias organizmo funkcijas. Keičiama vėdinimo sistema, pagal visus reikalavimus bus įrengtas grindinis šildymas, dušai nusiprausti prieš įlipant ir išlipus iš baseino, atskiros persirengimo patalpos. Viskas bus pritaikyta ir žmonėms su negalia.

Taip pat pirmame aukšte bus gydytojo reabilitologo kabinetas su specialia šiuolaikiška įranga, kuriai įsigyti jau numatytos lėšos. Čia įrengs ir mini registratūrą, personalo kambarį. Išliks pirmame aukšte ir druskų kambarys, tik bus įrengta nauja patalpa pacientams persirengti.

Antrame aukšte – didelės, erdvios patalpos, kuriose bus įrengti keturi masažo kabinetai.

Šiame aukšte taip pat bus parafino aplikacijų kabinetas, ergoterapijos kabinetas, perlinės vonios, masažinė vonia, fizinės medicinos ir reabilitacijos priemonės ir procedūros. Visas šis skyrius remontuojamas ir atnaujinamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų, pagal 2020 metų balandžio 15 d. tarp VšĮ Šilalės rajono ligoninės ir Kaliningrado srities Baltijsko centrinės rajono ligoninės pasirašytą bendradarbiavimo sutartį  ,,Medicininių paslaugų prieinamumo ir kokybės gerinimo programa Baltijsko ir Šilalės miestuose“. Bendra projekto vertė viršija 1 mln. eurų. Šilalės rajono ligoninė gauna 60 proc. šios sumos, t. y. 653 tūkst. eurų.

Remonto darbus vykdo UAB ,,Minestas“. Darbai pradėti 2021 m. sausio 10 dieną  ir turi būti baigti per dešimt mėnesių.

Vicemeras T. Bartkus akcentavo, kadangi Šilalės rajono gyventojų amžiaus vidurkis didėja, aktyvėja gyvenimo tempas, neišvengiamai didės ir reabilitacinių paslaugų poreikis. Reabilitacijos skyrius suteiks galimybę ligoninės pacientams sveikti, atgauti darbingumą, stiprinti sveikatą ligoninėje. Juk ne kiekvienas rajono gyventojas turi galimybių išvažiuoti į sanatoriją ar reabilitacijos centrą, esančius kituose miestuose.

Kaip pabrėžė gydytoja Birutė Žirlienė, labai išaugo reabilitacijos paslaugų poreikis, ne tik pacientams po įvairiausių ligų ir operacijų, bet ir persirgusiems COVID-19 pacientams. Todėl šis skyrius Šilalės rajono ligoninei tiesiog būtinybė.

Mero patarėja
Asta Gestautienė