Graži diena, graži ir intencija su kuria atvažiavo Meras Algirdas Meiženis ir mero pavaduotojas Tadas Bartkus į Laukuvos miestelį. Padėkoti Virginijai Jurgaitytei  už neatlygintiną paramą COVID-19 pandemijos pradžioje siekiant apsaugoti rajono gyventojus. Gerumo ir aukojimo tradicijos – šeimos bruožas, jos mama Albina Pranciška Jurgaitienė taip pat neliko abejinga ir aukojo tuo pradiniu sunkiu COVID-19 pandemijos laikotarpiu.

Iš pažiūros tokia trapi ir gležna, kaip ir gėlės,  puošiančios šią sodybą, darbų ir pasiekimų gausa V. Jurgaitytė  nustebino rajono vadovus.  Jurgaitytė dirba Klaipėdos universiteto Filologijos katedroje švedų kalbos dėstytoja. Jai teko net keletą kartų studijuoti ir tobulintis Švedijos universitetuose. Tačiau vien dėstytojavimu jos darbai nesibaigia. Virš trisdešimt knygų išversta iš švedų kalbos į lietuvių. Tai ir romanai, ir istorinės knygos, paremtos tikrais dokumentiniais faktais, ir vaikiškos knygutės. Vos spėja suktis su vertimais, tiek turi užsakymų iš leidyklų. Ką tik atiduota išversta knyga ir kita jau baigiama versti.

Knygų vertimas ne vienintelė veikla, susijusi su profesionaliai įvaldyta švedų kalba. Šiuo karantininiu laikotarpiu  nuotoliniu būdu veda lietuvių kalbos kursus, moko užsieniečius, norinčius išmokti lietuvių kalbos. Tai ne tik studentai iš viso pasaulio: Venesuelos, Naujosios Zelandijos, Japonijos, JAV, Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos ir kitų šalių, planuojantys studijuoti Lietuvoje. Tai ir ,,meilės“ imigrantai, sukūrę šeimas su mūsų šalies piliečiais ir norintys išmokti lietuviškai. Net mokslų daktaras iš Maskvos  panoro išmokti mūsų retą ir gražią kalbą.

Taip pat moko norinčius išmokti švedų kalbos. Yra net ir moksleivių, besimokančių šios kalbos. Švedų kalba dabar vis populiarėja ir yra daug populiaresnė, nei tuomet, kai jos studijas Klaipėdos universitete pasirinko V. Jurgaitytė.

Prieš pandemiją vasaromis Virginija organizuodavo stovyklas, vakarones. Jų metu įvairių šalių studentai bendraudavo,  šokdavo, pristatydavo savo šalių tradicinius patiekalus, dalyviai galėdavo paragauti ir įvertinti įvairių šalių virtuvės valgių, o taip pat ir lietuviškų patiekalų.  O dabar tenka organizuoti tik virtualias ekskursijas užsieniečiams po Lietuvą.

Tėčiui, Vincui Jurgaičiui, buvusiam Laukuvos gimnazijos direktoriui, Virginija dėkinga, kad jis nukreipė jos pasirinkimą kalbų kryptimi. Jau 1986 metais, dar mokantis penktoje klasėje, kartu su broliu papildomai pradėjo mokytis anglų kalbos, o baigusi Šilalės 2 -ąją Vidurinę mokyklą, savo pasirinkimą susiejo su  švedų kalbos studijomis Klaipėdos universitete.

Mero patarėja
Asta Gestautienė