Likus kelioms dienoms iki Motinos dienos šventės, balandžio 29 d., meras Algirdas Meiženis ir mero pavaduotojas Tadas Bartkus su padėka, gėlių puokšte ir dovanomis apsilankė pas Magdeleną ir Algirdą Auškalnius. Šio neeilinio vizito kaltininkė – M. Auškalnienė, pagimdžiusi, išauginusi ir dorais žmonėmis išauklėjusi vienuolika vaikų. ,,Jūs pirmas meras, kuris aplankė ir pagerbė mane“, – neslėpė džiaugsmo daugiavaikė mama.

Tą pačią dieną M. Auškalnienė sulaukė apdovanojimo iš Prezidentūros. Ji Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos dekretu Motinos dienos proga apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu už nuopelnus motinystei ir globai, už atsakingumą, pasiaukojimą, įkvepiantį pavyzdį savo bendruomenei ir visai visuomenei.

Meilė, ryžtas, drąsa, pasiaukojimas, ištvermė, kantrybė, darbštumas, nesavanaudiškumas, rūpestis – štai kiek gerų savybių apibūdinti vienam žmogui. Ir tai – kvėdarniškė Magdelena Auškalnienė, kuri kartu su vyru Algirdu  išaugino ir dorai išauklėjo vienuolika vaikų.

Nežinia, sutapimas ar gyvenimo nulemtas dėsningumas, kad ir pati Magdelena gimė ir augo vienuolikos vaikų šeimoje. Niekur iš savo gimtojo rajono neišvyko, baigė Kvėdarnos vidurinę mokyklą, kaip beveik visi jos vaikai. Užauginusi vaikus daugiavaikė mama siekė aukštojo išsilavinimo: 2007 metais baigė Klaipėdos universitetą ir įgijo edukologijos bakalauro laipsnį, 2012 metais baigusi Kauno technologijos universitetą, įgijo viešojo administravimo magistro laipsnį.

Užauginusi vaikus ir baigusi mokslus, Magdelena, anot jos, pirmą kartą gyvenime galėjo leisti sau atostogas ir išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas (bilietus padovanojo vaikai).

Visi Auškalnių vaikai baigė  mokslus ir įgijo profesijas, o kai kurie dar ir šiuo metu studijuoja. Trumpai apie kiekvieną jų:

Jauniausias iš vaikų – Deimantas – šiuo metu dirba farmacinės veiklos vadovo vaistinės vedėjo pareigose Švėkšnos ir Žemaičių Naumiesčio „Camelijos“ vaistinėse. Jis Lietuvos sveikatos mokslų universitete baigė farmacijos specialybę. „Jis pats mokslams užsidirbo“ – didžiuojasi M. Auškalnienė.

Oksana Klaipėdos universiteto Menų akademijoje baigė bakalauro ir magistro studijas ir įgijo atlikimo meno (dainavimo) specialybę. Šiuo metu ji choro artistė-solistė  Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre ir Slengių bažnyčios vargonininkė.

Nors Orinta dabar gyvena ir dirba Norvegijoje, bet planuoja grįžti į Lietuvą. Ji Vilniaus edukologijos universitete įgijo istorijos bakalauro laipsnį ir mokytojo kvalifikaciją.

Pedagogikos mokslus ,,krimto“ ir Rimantė, ji Klaipėdos universitete įgijo socialinio pedagogo specialybę. Šiuo metu ji dirba ir gyvena Airijoje.

Aukštąjį išsilavinimą įgijo ir Remigija. Ji Klaipėdos universiteto Menų fakultete įgijo chorinio dirigavimo specialybę. Už aktyvią veiklą ir gerus mokymosi rezultatus jai buvo paskirta Prezidento Algirdo Brazausko premija. Dabartiniu metu dirba ir gyvena Airijoje, bet planuoja grįžti į Lietuvą.

Tomas taip pat gyvena ir dirba užsienyje (Anglijoje). Jis baigė Pajūrio žemės ūkio profesinę mokyklą.

JAV gyvenanti ir dirbanti Rasa  kartu koledže studijuoja ekonomiką. Aktyviai dalyvauja JAV lietuvių bendruomenės veikloje.

Danguolė taip pat įsikūrusi JAV, kaip ir sesuo Rasa  aktyviai dalyvauja JAV lietuvių bendruomenės veikloje. Šiuo metu studijuoja floristiką ir planuoja atidaryti gėlių parduotuvę.

Trečiosios iš vaikų Ingos veiklų sąrašas ilgas – ji labai aktyvi moteris, dalyvauja įvairių sąjungų ir organizacijų veikloje. 2020 metais įkūrė MB ,,Žemynos galia“, kurioje vysto verslą. Inga įgijusi kelias specialybes: Klaipėdos G. Stulpinienės vadybos kolegijoje verslo teisės, Šiaulių universitete lietuvių filologijos. Šiaulių universitete suteiktas edukologijos magistro laipsnis, vaiko teisių apsaugos vadybos specializacija. Šiuo metu dirba Vyganto Jokubaičio ekologinio ūkio komercijos direktore.

Algirdas yra baigęs Klaipėdos profesinę mokyklą gyvena ir dirba Airijoje.

Pirmagimė Odeta yra  baigusi Klaipėdos profesinę mokyklą ir įgijusi siuvėjos specialybę, vykdo individualią veiklą.

Visi vaikai muzikalūs, beveik visi baigė Šilalės meno mokyklą, išskyrus du sūnus.

Daugumai atrodytų, kad auginant tokį būrį vaikų, moteris turi pakankamai darbo namuose ir apie jokią kitą darbinę veiklą, net pasvajoti nedrįsta. Tačiau M. Auškalnienė  dvidešimt dvejus metus išdirbo Šilalės centrinėje ligoninėje vyr. virėja. Dirbo Šateikių tarybiniame ūkyje buhaltere, UAB ,,Šilalės žinios“ kūrybine darbuotoja. Visada Auškalniai dar vertėsi ir ūkiškai, vaikai buvo pratinami prie žemės ūkio darbų.

„Kai laukdavausi savo vaikelių, daug užgaulių žodžių tekdavo tada išgirsti iš aplinkinių, o dabar iš tų pačių žmonių tik pagyras išgirstu apie savo vaikus“, – sakė daugiavaikė mama.

Mero patarėja
Asta Gestautienė